L'optimisme es posarà a prova aquesta setmana
Álvaro Manteca, responsable d'estratègia d'inversió de Banca Privada de BBVA.
Podcast Module
02/09/2024

L'optimisme es posarà a prova aquesta setmana

Álvaro Manteca, responsable d'Estratègia de Banca Privada de BBVA, ens porta l'anàlisi econòmica de la setmana
00.00
04:32

02/09/2024

Malgrat que tanquem l'agost amb els índexs mundials de renda variable en terreny positiu (i en alguns casos en màxims històrics), pocs haurien pogut descomptar aquest resultat durant la primera setmana del mes. En efecte, el mes d'agost es va caracteritzar per un episodi de volatilitat extrema, que es va iniciar després de la publicació d'unes decebedores dades d'ocupació del juliol als Estats Units, cosa que va portar els inversors a témer una desacceleració brusca de l'activitat al país. Altres factors que van coincidir en el temps, com la sobtada apreciació del ien després que el Banc del Japó pugés per sorpresa els seus tipus d'interès, van provocar un moviment d'aversió al risc i la sortida desordenada d'inversors de moltes classes d'actiu.

Afortunadament, la publicació posterior de dades que avalaven la fortalesa subjacent de l'economia estatunidenca, va permetre que es recuperés l'optimisme inversor. Per exemple, la setmana passada, l'agenda
macroeconòmica estatunidenca va oferir als inversors el que volien sentir: els preus segueixen el seu curs de moderació, mentre que l'economia manté un significatiu grau de fortalesa. Així, s'ha tornat a instal·lar en l'ànim del mercat el convenciment que la Reserva Federal ha aconseguit guanyar la seva batalla contra la inflació sense provocar pel camí una recessió econòmica, cosa que ha permès que es consolidi la recuperació de les borses en el conjunt del mes.

Tanmateix, l'informe d'ocupació d'agost als Estats Units, que veurà la llum divendres 6 de setembre a la tarda, serà una pedra de toc fonamental per mantenir aquesta narrativa, fins i tot més important que la reunió de banquers centrals a Jackson Hole o que els resultats de l'empresa Nvidia. D'entrada, els riscos que s'apropen de cara a aquesta dada macroeconòmica crucial semblen molt asimètrics: d'una banda, és poc probable que una forta generació de llocs de treball a l'agost als Estats Units descarrili la retallada de tipus que s'espera per part de la Fed al setembre, o baixades graduals posteriors, sobretot perquè les dades de preus continuen sent consistents amb l'expectativa que la Reserva Federal serà capaç de portar els preus cap als seus objectius de llarg termini.

Per contra, una segona sorpresa consecutiva a la baixa de l'ocupació, reforçaria els temors que el mercat laboral estatunidenc és a la vora del precipici, cosa que requeriria un cicle de baixades de tipus d'interès ràpid i profund per part de la Reserva Federal. Això provocaria una nova revisió brusca dels preus dels principals actius financers i potencialment episodis de gran volatilitat. En suma, depenent de la dada d'ocupació de divendres vinent, es podrà anticipar si la baixada de la Fed al setembre serà de 25 o de 50 punts bàsics.

Nosaltres ens inclinem pel primer. Aquest pronòstic es basa en la premissa que l'informe d'ocupació del juliol estava esbiaixat per l'huracà Beryl i, d'altra banda, en l'existència d'evidències macroeconòmiques que indiquen que la demanda continua sent saludable. Així, les dades segueixen apuntant a una economia que pot estar desaccelerant-se pel que fa a trimestres anteriors, però que segueix donant mostres de robustesa. La revisió del PIB del segon trimestre i les sòlides dades de despesa personal del juliol, conegudes la passada setmana, avalarien aquesta expectativa.

En definitiva, si les dades d'ocupació d'agost s'ajusten a les previsions que maneja el consens, és a dir, es generen uns 165.000 llocs de treball i la taxa de desocupació baixa una dècima, fins al 4,2 per cent, no hi haurà motius per a l'alarma i els mercats podran continuar desplegant la seva tendència alcista. De la mateixa manera, si la publicació supera les expectatives dels analistes, seguirà sense discutir-se una pròxima baixada de tipus de 25 punts bàsics per part de la Fed el dia 18 de setembre.

Per contra, una altra pujada en la taxa de desocupació o un decebedor nombre de noves nòmines, revifarà els temors de recessió a l'altre costat de l'Atlàntic i segurament provocarà incertesa inversora i caigudes en el preu dels actius de risc. No és el nostre escenari principal, però tampoc no el podem descartar.

Aquest pòdcast està locutat amb l'ajuda d'eines d'intel·ligència artificial.