Els mercats reprenen les compres després dels dubtes en l'arrencada d'any
Roberto Hernanz, responsable de Mercats BBVA Banca Privada

22/01/2024

Per bé que la volatilitat ha augmentat d'una manera significativa, el to del mercat borsari continua sent molt constructiu als Estats Units, tot i la prudència exhibida per la Reserva Federal. Convençuts que un aterratge suau pot coexistir amb cinc o més retallades de tipus d'interès, els inversors han celebrat la publicació d'unes dades macroeconòmiques que allunyen cada vegada més els riscos recessius i que, per tant, avalen el manteniment de la fortalesa del creixement dels beneficis empresarials.

En aquest punt, és interessant fer una referència als processos de baixada de tipus que hi ha hagut durant la història. Quan aquestes baixades de tipus venen com a resposta a preocupacions més grans pel creixement econòmic, els mercats de renda variable tendeixen a mostrar feblesa, seguida d'una recuperació quan els bancs centrals comencen a flexibilitzar la política monetària. Però quan les retallades reflecteixen una simple normalització de la política, sense expectatives clares de desacceleració econòmica, les accions han tendit a pujar d'una manera consistent. Això, al capdavall, és el que sembla que passa avui dia: els mercats pensen que es pot mantenir l'activitat econòmica sense gaires canvis, al mateix temps que els bancs centrals abaixen els tipus progressivament cap a nivells neutrals.

En aquesta situació, després d'un començament d'any dubitatiu, l'índex S&P-500 ha reprès la impressionant tendència alcista que ens acompanya des de la fi d'octubre i a la fi ha pogut tancar la setmana clarament per damunt dels seus anteriors màxims històrics, a què va arribar fa dos anys. De nou, van ser les empreses tecnològiques i l'estil d'inversió “growth” els que van liderar el moviment alcista dels mercats americans i l'índex Nasdaq-100, desafiant la pujada de les rendibilitats del deute, va registrar un avenç setmanal superior al 3%. La tecnologia ha compartit protagonisme amb les empreses financeres, que en general han publicat uns resultats que han excedit les previsions del mercat. Per contra, el sector petrolier i en general les empreses sensibles als tipus d'interès, com ara les elèctriques i les immobiliàries, han registrat caigudes rellevants en el còmput setmanal.

La dinàmica borsària setmanal, però, ha estat molt diferent d'altres regions. Així, els mercats de renda variable europeus han tancat la setmana amb caigudes al voltant d'un punt percentual de mitjana, amb més mal acompliment relatiu de les places d'Espanya i el Regne Unit. La feblesa macroeconòmica a aquesta banda de l'Atlàntic és la causa fonamental de la divergència de comportament entre els mercats estatunidenc i l'europeu. El biaix sectorial ha estat idèntic al que s'ha registrat als Estats Units i les empreses tecnològiques han estat les úniques que han pogut tancar la setmana amb guanys significatius. Pel que fa a la borsa japonesa, va afegir un 1% de revaloració setmanal addicional al seu impecable començament d'any i l'índex Nikkei-225 ja és a un 7% de distància dels seus mítics màxims històrics del desembre de 1989.

Els esforços de les autoritats monetàries per refredar les expectatives de baixades de tipus que descomptava el mercat han tingut un notable èxit. D'aquesta manera, els mercats de futurs han reduït dràsticament les probabilitats que la Fed retalli els tipus el març, de prop del 80% al començament de la setmana del 15 de gener a menys d'un 50% al final. Durant els dies vinents, els membres de la Fed rebran el seu informe d'inflació favorit, el deflactor del PCE, que el mercat espera que serà favorable als interessos del Banc Central, atès que podria confirmar que les mesures anualitzades a un, tres i sis mesos ja se situen en l'objectiu del 2% de la Fed.

Si es compleix la previsió, la Reserva Federal es veuria impulsada a reforçar el seu recent missatge moderat respecte de la política monetària, tot i que encara pot quedar un gran obstacle per a les retallades de tipus: la fortalesa de l'activitat econòmica. A Europa, el BCE procurarà no lligar-se les mans i mantindrà el seu missatge de prudència i evitarà referir-se a baixades de tipus d'interès abans dels mesos d'estiu. D'altra banda, la institució reconeixerà probablement el progrés desinflacionista aconseguit fins ara.

Mentrestant, els mercats de renda variable mundials continuen desplegant la seva tendència alcista i, en la mesura en què persisteixi l'expectativa de manteniment de l'activitat econòmica, al mateix temps que els preus tornen cap als seus objectius del 2%. No tenim raons per esperar un canvi significatiu en el sentiment dels inversors, que continuaran impulsant els preus dels actius de risc.

Aquest pòdcast està locutat amb l'ajuda d'eines d'intel·ligència artificial.