13/05/2024
La ressaca de la combinació favorable d'esdeveniments dels últims dies, amb una Fed més moderada del que estava previst, els primers indicis sòlids de refredament del mercat laboral americà, la caiguda dels preus del petroli, l'augment de la tranquil·litat geopolítica i una bona campanya de presentació de resultats empresarials, va continuar impulsant els mercats de renda variable mundials, que van encadenar la tercera setmana consecutiva a l'alça i ja s'acosten als màxims històrics del març passat.
L'enfortiment de la narrativa d'aterratge econòmic suau ha estat molt significatiu i els inversors han consolidat l'expectativa de dues baixades de tipus per part de la Reserva Federal el 2024, per la qual cosa ha retrocedit el risc percebut que no hi hauria retallades i que fins i tot hi hauria un increment dels tipus d'interès oficials. El sentiment del mercat ha millorat molt i la demanda de cobertures per als mercats de renda variable s'ha enfonsat. Així mateix, la volatilitat s'ha relaxat amb gran intensitat a totes les classes d'actiu.
Als Estats Units, l'índex S&P 500 ha tancat la setmana amb pujades de l'1,9 %, a poc més d'un 0,5 % dels màxims històrics assolits al març. Després de la tempesta de l'abril, el restabliment de la calma suggereix que el gran mercat alcista nord-americà té vida al davant. Durant l'última setmana, unes dades de desocupació setmanal per damunt de les previstes han reforçat l'expectativa d'un refredament progressiu del mercat laboral, mentre que el nombre de membres de l'índex S&P 500 que han presentat els seus comptes trimestrals al mercat ha sigut del 90 % del total. Prop del 80 % d'aquests han superat els pronòstics dels analistes, que han augmentat les seves expectatives de beneficis tant per al trimestre actual com per al conjunt de l'exercici. Tots els sectors econòmics han registrat alces borsàries al llarg de la setmana, tot i que han sigut més intenses entre les empreses elèctriques, financeres, industrials i de primeres matèries. Sectors de creixement, com ara el tecnològic o el de consum discrecional, s'han quedat enrere en el còmput setmanal. D'aquesta manera, l'estil d'inversió “value” ha sigut el dominador, després de dues setmanes consecutives de més mal acompliment de l'estil “growth”.
A Europa, la setmana borsària ha sigut extraordinària i s'ha saldat amb guanys del 3 % de mitjana. De fet, tant Eurostoxx 50 com Stoxx 600, amb més intensitat, han superat els seus anteriors màxims anuals. Les bones dinàmiques inflacionistes al Vell Continent, juntament amb l'expectativa d'una flexibilització monetària imminent per part del BCE i el Banc d'Anglaterra, han impulsat l'optimisme dels inversors. Les alces han sigut més significatives en els mercats dels països centrals que en els perifèrics i en els sectors elèctric, industrial i tecnològic. A més, els resultats empresarials que s'han publicat durant la setmana també han servit per impulsar el sentiment inversor. Han destacat en positiu companyies com ara AB InBev, i en negatiu, una altra vegada, el sector d'automoció, amb els resultats de BMW. En aquest sentit, el viatge del president xinès a Europa va acabar sense grans sorpreses, tot i que tant la Unió Europea com els Estats Units estan estudiant incrementar els aranzels als vehicles elèctrics xinesos. La Xina respondrà amb més o menys contundència, però és probable que hi hagi represàlies i, per això, els sectors més exposats a la Xina estan en el punt de mira.
Pel que fa a la setmana que comença, durant els pròxims dies coneixerem dades que segurament ens ajudaran a veure amb més claredat quines són les perspectives del 2024. Entre les dades més crítiques, ocuparà un lloc de privilegi l'IPC d'abril, una de les dues lectures mensuals que el FOMC tindrà abans de la reunió del 12 de juny. Esperem que l'IPC subjacent es moderi des de la lectura de març, tot i que l'índex general augmentarà a causa de l'augment dels preus de la gasolina i els aliments. El segon element crític és la dada de vendes detallistes, que s'espera que reflecteixi una debilitat més acusada respecte de les dades del primer trimestre.
Malgrat que, per descomptat, les dades poden continuar sent consistents amb la narrativa d'aterratge econòmic suau, si la inflació ens ofereix la quarta sorpresa alcista consecutiva, els inversors tornaran a endarrerir el moment de la primera baixada de tipus, tenint en compte les dues retallades que es preveuen actualment. Al contrari, unes vendes detallistes per sota de les projectades pels analistes podrien reactivar els temors de desacceleració brusca de l'activitat i avançar el moment de la primera baixada de tipus de la Fed. Per tant, perquè l'entorn d'aterratge econòmic suau pugui mantenir-se, la combinació més favorable seria una sorpresa a la baixa de la inflació d'abril i un lleuger debilitament de les vendes detallistes que no alteri significativament la imatge de fortalesa econòmica subjacent de l'economia nord-americana. Qualsevol altra combinació de sorpreses podria, potencialment, provocar canvis en les narratives i moviments en els mercats financers mundials.
Com que depèn totalment de les dades macroeconòmiques que es vagin publicant, és previsible que la volatilitat es pugui mantenir elevada en el curt termini, fins a tenir més visibilitat sobre els propers moviments dels bancs centrals. Tanmateix, continuem confiant que el 2024 s'imposarà l'escenari d'aterratge econòmic suau, per la qual cosa mantenim el nostre posicionament constructiu una setmana més.