Les borses esborren la correcció del mes d'abril i encaren nous màxims
Álvaro Manteca, responsable d'estratègia d'inversió de BBVA Banca Privada.

20/05/2024

Les dades crucials macroeconòmiques publicades als Estats Units ens van deixar una favorable combinació formada per unes menors pressions inflacionistes i un modest refredament de l'activitat econòmica. Els inversors van respondre a aquestes dades consolidant l'expectativa de baixada de tipus per part de la Reserva Federal el mes de setembre i portant els mercats borsaris mundials a nous màxims històrics.

A més, va semblar tornar la febre especulativa dels inversors detallistes, que va tenir el seu moment de més incidència l'any 2021. D'aquesta manera, els actius més especulatius del mercat, com les anomenades “accions de meme”, els productes palanquejats o les criptodivises, van rebre l'interès dels inversors.

De la mateixa manera, quan falten pocs dies perquè Nvidia publiqui els seus resultats trimestrals, les tecnològiques van tornar a viure dies gloriosos i van impulsar l'índex S&P-500 per damunt dels 5.300 punts i el Dow Jones d'industrials per damunt dels 40.000 punts. El moviment a l'alça també va venir acompanyat d'un repunt en el volum de contractació, que s'havia produït durant els dies previs a la publicació de la dada de l'IPC. D'altra banda, seguim rebent resultats empresarials rellevants als Estats Units, amb llums i ombres en el cas de Home Depot, sorpreses positives en Wal-mart i negatives en Cisco Systems.

En un context de més apetit al risc, la majoria d'indicadors tècnics de posicionament i sentiment inversor van tornar a donar senyals d'un excés de complaença. En aquest sentit, es va obviar la nova bateria d'aranzels que van anunciar els Estats Units per a alguns productes xinesos i l'expectativa que la UE pugui anunciar mesures similars, encara que probablement menys agressives. El context electoral, juntament amb la necessitat de protegir la indústria, va tornar a posar damunt de la taula la possibilitat d'una guerra comercial oberta. La UE, a més, tem la possible arribada de Trump a la Casa Blanca, que podria comportar l'aplicació de nous aranzels.

Amb tot, les borses mundials van encadenar la seva quarta setmana consecutiva a l'alça i van compensar completament la debilitat del mes d'abril. L'índex S&P-500 va tancar la setmana amb alces de l'1,5%, impulsat pel sector tecnològic, que es va apreciar prop d'un 3%. Altres dos sectors, el sanitari i l'immobiliari, van acompanyar la tecnologia en el podi borsari setmanal. Per contra, les empreses industrials i de consum discrecional van tancar la setmana amb lleugeres pèrdues de valor. De la mateixa manera, l'estil d'inversió “value” va mostrar un pitjor acompliment relatiu davant el “growth”.

A Europa, els resultats publicats van deixar en general un bon gust de boca al mercat, encara que les principals borses van tancar la setmana amb caigudes moderades, després de la molt alcista setmana precedent. Tanmateix, van destacar positivament els mercats perifèrics, que es van anotar alces setmanals del 2%, gràcies a l'impuls del sector financer, que, juntament amb l'immobiliari i el de telecomunicacions, van ocupar els primers llocs del rànquing setmanal. Per contra, les empreses industrials i petrolíferes van mostrar força debilitat durant la setmana borsària europea.

En síntesi, el modest IPC d'abril i les febles vendes detallistes als Estats Units van desfermar un altre repunt del mercat borsari. Afortunadament, els inversors van reaccionar positivament a una xifra d'inflació que no va passar de regular i a una mala dada d'activitat. Al cap i a la fi, la inflació interanual segueix per damunt de la que estava vigent fa cinc mesos, mentre que l'activitat del consumidor s'ha refredat, juntament amb el mercat laboral i els indicadors avançats. Els mercats podrien haver interpretat perfectament aquesta combinació de dades com una amenaça d'estagflació, però van preferir seguir apostant per un escenari d'aterratge suau. Això és indicatiu de la fortalesa subjacent del mercat i ens reafirma en el nostre actual posicionament. Encara que els riscos continuen sent molt significatius, seguim confiant que la desacceleració econòmica controlada s'acabarà produint el 2024. Tanmateix, ja hem indicat en el comentari d'obertura que les dades macroeconòmiques són molt més crítiques ara que en el passat i poden provocar canvis radicals en les narratives i girs bruscos del mercat.