Setmana complicada per a les borses mundials
Roberto Hernanz, responsable de mercats BBVA Banca Privada.
Podcast Module
22/07/2024

Setmana complicada per a les borses mundials

L'anàlisi setmanal de Roberto Hernanz, responsable de Mercats de Banca Privada de BBVA
00.00
04:07

22/07/2024

Deixem enrere una setmana marcada per les caigudes en els principals índexs mundials. Una evolució de més a menys per als índexs nord-americans, en què només el Dow Jones d'industrials ha aconseguit esquivar les pèrdues setmanals després d'obtenir màxims històrics en l'índex al començament de la setmana. La tecnologia ha continuat sofrint el càstig dels operadors i l'índex tecnològic Nasdaq ha perdut -3,65% durant la setmana. A Europa el càstig ha estat fins i tot més sever. Les borses de França o Alemanya han estat les més penalitzades, amb els dubtes més grans sobre l'economia xinesa i la manca de concreció en les mesures esperades d'estímul. L'agregat Eurostoxx-50 no ha estat capaç de tancar en positiu ni un sol dia de la setmana i s'ha acomiadat amb una important caiguda del -4,28%.

Aquesta setmana, en efecte, la tecnologia ha estat una de les més castigades, sobretot a Europa, tot i que ASML ha presentat uns bons resultats i una bona cartera de comandes. La por dels inversors és que la recrudescència de les restriccions a les vendes a la Xina, país al qual estan molt exposats els principals valors tecnològics, redueixi el potencial de creixement en el sector, i sobretot en el segment de semiconductors. Aquest segment es considera estratègic, i els EUA temen que la Xina no acceleri el seu desenvolupament tecnològic aprofitant-se de la tecnologia estrangera, tot i que hi ha dubtes respecte a quina pot ser la millor política per frenar aquest desenvolupament, perquè la Xina impulsa amb més força el seu desenvolupament intern, en vista que estan capades les compres de la tecnologia més avançada a l'exterior. El problema de Microsoft divendres passat serà també una pedra en el camí de la tecnologia.

La cotització d'un nou mandat de Trump a la Casa Blanca a partir del 2025 ha guanyat enters, fet que afavoreix el pronunciament de la corba, que afecta negativament les valoracions dels títols de creixement, i l'expectativa d'una reedició de la guerra comercial impacta en els sectors amb més exposició exterior, tant als EUA, pel temor de les represàlies davant l'increment d'aranzels, com a Europa, que no solament tem els aranzels potencials dels EUA sinó també el possible foc creuat amb la Xina.

Aquestes notícies arriben quan ja s'havia iniciat un procés de rotació des dels valors més grans als més petits i, en l'inici d'aquesta rotació, les companyies de menys capitalització han aconseguit donar un cert suport als principals índexs. Tanmateix, finalment l'aprofundiment de les caigudes en els grans valors i la tecnologia han portat l'S&P-500 a terreny negatiu en el còmput setmanal.

L'expectativa d'una bona campanya de resultats o la previsió que la Fed pugui retallar els tipus dues vegades fins a la fi d'any poden estar en bona part cotitzades i difícilment poden servir com un gran catalitzador. Sí que pensem, però, que poden servir de suport davant una possible prolongació de les preses de beneficis.

Pel que fa al sentiment de mercat, els nivells de sobrecompra que registrava el RSI s'han moderat amb rapidesa al S&P-500 després de les recents correccions. Durant les últimes jornades, la forta rotació entre índexs i sectors provoca desordres i moviments en mercat de certa violència (tancaments de posicions curtes, obertura de llargues), que han fet repuntar la volatilitat cap als nivells registrats a l'abril, a prop de 17 punts. En aquest sentit, pensem que el procés de digestió pot tenir una certa continuïtat en l'arrencada setmanal i, a mesura que les aigües tornin al seu curs, el mercat comprarà les caigudes, tal com ha passat durant l'any.

 

Aquest pòdcast està locutat amb l'ajuda d'eines d'intel·ligència artificial.