La volatilitat es manté alta a Europa, però aconsegueix recuperar part de les caigudes generades després de les eleccions europees
Roberto Hernanz, responsable de mercats BBVA Banca Privada.
Podcast Module
24/06/2024

La volatilitat es manté alta a Europa, però aconsegueix recuperar part de les caigudes generades després de les eleccions europees

L'anàlisi setmanal de Roberto Hernanz, responsable de mercats BBVA Banca Privada.
00.00
04.26

24/06/2024

En general, la setmana va ser positiva per als mercats borsaris mundials, que es van anotar el seu tercer guany setmanal consecutiu.

La novetat més significativa pel que fa a les dinàmiques borsàries de les darreres setmanes ha estat el pas enrere de les accions tecnològiques. L'empresa Envidia, que s'havia convertit durant la sessió de dimarts passat en la companyia més valuosa del món, va patir una caiguda pròxima al set per cent durant les últimes dues sessions de la setmana. Apple va seguir el mateix camí, amb un retrocés borsari superior al tres per cent.

La mida d'aquests gegants és ja tan extrema que els riscos de correcció es maximitzen. La febre per la intel·ligència artificial podria arribar a implicar valoracions absurdes per a les empreses més exposades a aquesta tecnologia. Tanmateix, l'índex SP cinc-cents amb prou feines va retrocedir cinquanta punts des dels seus màxims històrics intradiaris de 5505 punts, ja que altres gegants com Alfabet o Amazon van compensar la debilitat d'Envidia i Apple. El mercat americà es va veure molt afectat per factors tècnics. La trobada d'un mercat sobrecomprat amb una important resistència tècnica, va ser suficient per frenar l'apetit al risc.

La part positiva de tot això va ser l'augment de l'amplitud del mercat. D'aquesta manera, després d'onze sessions consecutives en què l'SP 500 va millorar el rendiment de l'índex equiponderat, en què totes les empreses pesen exactament dues dècimes del total, l'última setmana ens va deixar el comportament contrari i fa tres sessions consecutives que hi ha un millor acompliment de l'índex equiponderat. De la mateixa manera, la setmana va tenir un clar biaix a favor de l'estil d'inversió valor, després de diverses setmanes d'hegemonia de l'estil creixement.

Des d'un punt de vista sectorial, les empreses financeres i de consum discrecional van ser les guanyadores de la setmana borsària estatunidenca, que ens va deixar debilitat en els sectors elèctric i immobiliari.

Les borses europees, per part seva, van repuntar en el còmput setmanal, encara que els principals índexs continuen en nivells clarament inferiors als que estaven vigents abans de les eleccions al Parlament Europeu. No és probable que hi hagi una recuperació completa, perquè la inestabilitat política podria mantenir-se elevada a curt termini. D'aquesta manera, la presidència de Macron es mantindrà probablement debilitada després de les eleccions legislatives, que deixaran un parlament dividit, amb més pes dels extrems polítics. Això obre la porta a un enfrontament entre el govern francès i la Unió Europea pel dèficit públic, encara que l'experiència italiana de dos mil divuit, o la moderació dels missatges de Le Pen, limiten els riscos en aquest sentit.

El sector financer va ser el guanyador de la setmana borsària europea, que ens va deixar debilitat en les empreses immobiliàries i de consum estable. Els mercats borsaris de França i Itàlia van mostrar una evolució relativa millor.

Pel que fa a l'evolució de la renda fixa, les rendibilitats del deute públic dels Estats Units i d'Alemanya van seguir una evolució lateral, després de les retallades de la setmana anterior. Sense referències de primera línia, més enllà de les reunions de política monetària dels bancs centrals de Suïssa, Regne Unit i Noruega, es va imposar la consolidació.

Respecte de l'última setmana de juny que acabem de començar, creiem que els senyals macroeconòmics seguiran apuntant cap a un escenari de desacceleració suau que pronostiquem, en què la inflació anirà retornant a poc a poc cap als objectius dels bancs centrals, es mantindrà suportada l'activitat econòmica mundial i començaran els processos de flexibilització monetària en la major part de les geografies.

Aquest entorn és propici per als mercats financers mundials, tant de renda fixa com de renda variable, per la qual cosa, mantenim sense canvis el posicionament a les nostres carteres.

Aquest pòdcast està locutat amb l'ajuda d'eines d'intel·ligència artificial.