Europa s'apunta finalment a les pujades borsàries del mes de gener
Álvaro Manteca, responsable d'estratègia d'inversió de BBVA Banca Privada.

29/01/2024

Dos dels ressagats en la carrera borsària del 2024 van recuperar posicions durant l'última setmana, que ens va deixar alces molt significatives en els mercats de renda variable europeus i emergents. Mentrestant, les dades macroeconòmiques publicades als Estats Units van donar als inversors motius per seguir estenent el moviment alcista a l'altre costat de l'Atlàntic. En aquesta situació, les borses mundials van encadenar la seva tercera setmana consecutiva a l'alça i van tancar amb pujades lleugerament superiors al punt percentual, amb la qual cosa el gener es perfila com un nou mes alcista per als actius de risc.

Els motius del gran repunt, superior al 4%, de l'índex Eurostoxx 50 van ser diversos: en primer lloc, el BCE no va tancar la porta a una baixada de tipus abans de l'estiu, contradient la duresa dels missatges dels membres del Consell de Govern que havien parlat en les dates prèvies a la reunió de la setmana passada. D'altra banda, el paquet de rescat borsari anunciat a la Xina i l'agressiva baixada del coeficient de reserves a la banca van millorar l'optimisme inversor pel que fa al gegant asiàtic, del qual depèn críticament l'activitat econòmica del vell continent. Finalment, la publicació de resultats empresarials a Europa va guanyar força i les sorpreses van ser majoritàriament positives. Concretament, els beneficis reportats per LVMH i Remy Cointreau, dues companyies que havien estat molt castigades, van aconseguir el favor dels inversors. De la mateixa manera, els resultats del fabricant de xips ASML van confirmar els bons pronòstics de la taiwanesa TSMC en el sector de semiconductors.

Als Estats Units, les dades macroeconòmiques van ser les clares protagonistes i van aconseguir insuflar optimisme al mercat, ja que van enfortir la narrativa d'aterratge econòmic suau. Tot i que l'S&P 500 va fer una petita aturada en la sessió de divendres, durant la setmana es van anar succeint els màxims històrics. De fet, l'índex ha aconseguit tancar amb pujades en 12 de les últimes 13 setmanes, una cosa absolutament extraordinària des d'un punt de vista històric. Per descomptat, la forta flexibilització de les condicions financeres que estan provocant les pujades en els preus dels actius va en contra dels interessos de la Reserva Federal. Això, sobretot en l'escenari econòmic actual de plena ocupació, genera riscos inflacionistes i limita la capacitat de la Fed d'abaixar els tipus d'interès.

Mentrestant, el mercat estarà molt pendent de les decisions de política monetària de la Reserva Federal. Possiblement, la Fed mantingui una perspectiva equilibrada, reconeixent el progrés en matèria d'inflació i considerant alhora els senyals contradictoris entre les dades d'activitat fortes i la debilitat en els indicadors avançats.

D'altra banda, comptarem amb la publicació dels resultats trimestrals de molts dels gegants tecnològics americans, com Meta, Alphabet, Amazon, Microsoft o Apple, que presentaran els seus comptes després d'haver acumulat importants guanys en les seves cotitzacions. La IA i les seves aplicacions seran els grans focus d'atenció. L'optimisme que es cotitza és un dels principals riscos de cara a la publicació d'uns comptes que probablement siguin molt bons, però que podrien defraudar les extraordinàries perspectives que es manegen.

A Europa, les referències de la setmana seran sens dubte les dades d'inflació del mes de gener i el creixement del PIB del quart trimestre, que podrien sorprendre positivament en el cas de l'IPC, però negativament pel que fa al creixement econòmic.

En definitiva, la setmana és extraordinàriament rellevant en molts fronts i caldrà veure si es pot mantenir l'optimisme dels inversors. En qualsevol cas, la inèrcia del mercat és extraordinària i creiem que qualsevol correcció s'haurà d'interpretar com una oportunitat de compra, en la mesura en què no canviï la narrativa actual del mercat, segons la qual l'economia assolirà un estat ideal, mantenint la plena ocupació i amb un creixement estable que no genera pressions inflacionistes i que permetrà l'inici del cicle de baixades de tipus dels bancs centrals.

Aquest pòdcast està locutat amb l'ajuda d'eines d'intel·ligència artificial.