Diferències entre crèdit i préstec?

Podcast Module
04/09/2024

Diferències entre crèdit i préstec?

Tria entre préstec o crèdit segons les teves necessitats, terminis, interessos i capacitat d'endeutament. Compara les opcions disponibles.
00.00
04:06

Aquest pòdcast està locutat amb l'ajuda d'eines d'intel·ligència artificial.

De vegades, per molt que ens esforcem per estalviar o tenir les despeses controlades, en sorgeixen d'altres de forma imprevista i necessitem demanar ajuda externa. Per a aquests casos se'ns obre un món de possibilitats… Serà millor demanar un préstec? O és més aconsellable recórrer a una línia de crèdit?

Aquests dubtes són molt comuns. Hi ha moltes persones que solen pensar que es tracta del mateix, però hi ha una gran diferència entre ambdós que gira al voltant de la disponibilitat dels diners.

En un préstec s'accedeix a tots els diners sol·licitats d'una sola vegada en el moment de la concessió d'aquest. En canvi, a un crèdit s'accedeix habitualment a través d'una targeta de crèdit amb la qual podrem anar disposant de diners quan vulguem en funció de les necessitats i els límits que tinguem assignats.

Per tant, el primer que cal fer abans de decantar-nos per un o un altre és analitzar bé la necessitat que tenim, què és el que volem cobrir amb aquests diners i de quin termini disposem per utilitzar-los.

Per exemple, si acabes de comprar-te una casa i aquesta necessita obres, el més normal és que demanis un préstec per emprendre-les si no disposes de prou estalvis. En canvi, si la casa que t'has comprat està a punt per entrar-hi a viure i moblar-la està per damunt de les teves possibilitats, podràs sol·licitar una targeta de crèdit i anar utilitzant-la a poc a poc a mesura que compris els electrodomèstics o mobles.

Generalment, els préstecs estan destinats a suplir un pagament l'import del qual coneixem amb antelació, mentre que el crèdit és millor per a despeses puntuals o que van sorgint a poc a poc. A més, la decisió no pot dependre només de si necessites tots els diners de cop o no, també hi ha altres aspectes que cal tenir en compte com ara els interessos. En el préstec, aquests es paguen per tot el capital que ens han prestat. En canvi, en un crèdit només es paga pels diners que hem utilitzat, no pel total que el banc ha posat a la nostra disposició.

Tot i així, cal tenir en compte que una targeta de crèdit pot tenir uns interessos més alts que els d'un préstec. El millor és que, abans de demanar un préstec, calculis les seves condicions a través d'un simulador, com el de BBVA. Hi podràs seleccionar l'import que necessites i el termini en què t'agradaria tornar-lo i en només tres minuts tindràs la informació.

A l'hora de tornar-lo també hi ha una gran diferència entre préstec i crèdit. En el préstec, els diners es tornen a través de quotes mensuals i per accedir a més diners cal demanar un préstec nou. Pel que fa al crèdit, a mesura que vas retornant els diners, pots tornar a utilitzar-lo, sempre que no superis el límit establert per l'entitat.

Respecte a les targetes de crèdit, BBVA disposa d'una gran varietat segons les necessitats de la persona i l'ús que hi pugui donar, fins i tot amb altres avantatges extra. Com per exemple la targeta Aqua Máxima, amb devolució del 10% de les principals subscripcions o la targeta Repsol Más Visa Crédito, que, a més de la línia de crèdit, també ofereix descomptes associats al consum de combustible.

Hi ha una multitud d'opcions i és normal dubtar a l'hora de triar quina és la que millor s'adapta a tu. Però igual que amb els crèdits, BBVA posa a disposició dels clients un comparador de targetes amb el qual podràs confrontar totes aquelles que t'interessin i d'un sol cop d'ull descobrir quina és la que millor s'adapta a tu.

Finalment, abans de demanar un préstec o crèdit, has de tenir en compte fins on et pots endeutar. Ja que, si ens excedim en el deute més enllà del que ens podem permetre, podem posar en joc la nostra salut financera.

Sempre cal tenir present la nostra capacitat d'endeutament. Per conèixer quina és, només has de calcular els ingressos mensuals i multiplicar el resultat per 0,35. Recorda que no és recomanable destinar més d'aquest 35% dels ingressos mensuals a cobrir obligacions financeres.

Tenint en compte tots aquests consells i indicacions, l'elecció d'un crèdit o un préstec serà una tasca molt més suportable.