Claus per millorar la teva manera de gastar

Podcast Module
06/06/2024

Claus per millorar la teva manera de gastar

Reduir despeses requereix paciència, constància i dedicar temps a analitzar en què gastem realment els diners cada mes.
00.00
04:49

Aquest pòdcast està locutat amb l'ajuda d'eines d'intel·ligència artificial.

Tot sovint ens plantegem la possibilitat de reduir les despeses mensuals i així aconseguir un coixí financer per a imprevistos o petits o grans plaers. Hem de ser conscients que reduir despeses és un objectiu a llarg termini que requereix paciència, constància i, per descomptat, dedicar temps a analitzar en què gastem realment els diners cada mes. Si ens en sortim tindrem una bona salut financera i això, a més, ens donarà més tranquil·litat en les finances.

El primer pas per entendre el moviment dels nostres diners és saber en què es diferencien les despeses fixes i les variables. Les despeses fixes es repeteixen cada cert temps i se sap amb antelació quan s'han de pagar i quines quantitats s'han d'abonar, com ara la hipoteca o el lloguer. A més, com que ocupen una part important del pressupost i no es poden eludir, has de tenir els ingressos necessaris per cobrir-les.

Les despeses variables canvien amb regularitat, cosa que fa més difícil determinar amb precisió les quantitats i preveure com afecten les finances. Aquestes despeses, però, també és més fàcil reduir-les i, de vegades, fins i tot es poden eliminar. Per això solen ser les primeres que es retallen quan hi ha una crisi financera o es redueixen els ingressos.

A més d'aquesta classificació bàsica, hi ha tres menes de despeses més discretes i aparentment inofensives que, tot i que siguin mínimes, moltes vegades perjudiquen les finances personals. Col·loquialment se'n diuen despeses formiga, fantasma i vampir, i solen ser molt més comunes que no es creu.

Les despeses formiga són les compres de cada dia de productes que no estan planificats i no semblen pas importants però que en conjunt poden emportar-se una part considerable del nostre pressupost. Una manera d'identificar-les és apuntar en una llista l'import de cadascuna i a la fi de mes sumar totes les dades per saber la despesa total. I perquè no se'ns en vagi de les mans, podem destinar una quantitat fixa a aquest tipus de despeses i cenyir-nos-hi, de manera que tindrem un pressupost equilibrat que ens estalviarà sorpreses a la fi de mes. Amb l'app de BBVA podràs identificar fàcilment les teves despeses formiga i prendre les mesures necessàries per millorar les despeses mensuals.

Les despeses fantasma les fem sense adonar-nos-en i acaben afectant els comptes. Per exemple, passa amb la subscripció a serveis d'estríming, el gimnàs, etc., que s'afegeixen al compte del mes sense que hi parem esment. En aquests casos és important demanar-se si són despeses essencials, perquè ens permetrà fer un seguiment i optimitzar el pressupost si cancel·lem les que no són necessàries. En la secció Despeses fixes de l'app de BBVA podràs veure d'un cop d'ull quantes subscripcions tens donades d'alta i el cost que comporten totes juntes, tant al mes com a l'any. I, a més, podràs simular quant estalviaries si et donessis de baixa d'alguna de les subscripcions, cosa que et donarà una visió més aproximada a la realitat i, així, podràs prendre més bones decisions per a la teva economia.

Finalment, les despeses vampir són despeses fixes que no es poden detectar fàcilment perquè no estan considerades en el pressupost, tot i afectar més que no pas les dues altres. Per exemple, pot ser el cas de despeses relacionades amb fuites d'aigua o el mal ús d'electrodomèstics, que incrementen el consum. En aquests casos hi pot ajudar revisar les fonts d'energia i treballar un pressupost que permeti canviar els hàbits per obtenir més benefici dels diners.

Amb aquests conceptes clars, el pas següent és crear un pressupost mensual amb què podràs veure, fil per randa, els diners que tens, el que gastes i, el més important, si amb el primer en tens prou per fer-te càrrec del segon. Pots fer-ho amb aplicacions per al mòbil, un full de càlcul d'Excel o fins i tot en una llibreta. Una vegada sàpigues com es reparteixen aquestes despeses en els comptes, podràs crear una ordre de prioritats i fer el possible per estalviar la màxima quantitat d'aquests diners que no es fan servir. Tingues en compte que la disciplina i la planificació són dos requisits essencials per aconseguir-ho.

Com que a BBVA sabem prou que controlar els comptes no sempre és fàcil, et volem ajudar a sortir-te'n. A l'app BBVA hi trobaràs la funcionalitat Objectiu de despesa, amb què podràs crear un pressupost límit per a cada tipus de despesa i portar-ne un seguiment durant el mes. Així t'assegures de tenir les despeses sota control i, si no et falta gaire per sobrepassar la quantitat màxima, pots prendre les mesures necessàries per no posar en risc la teva estabilitat financera.

A més, a l'app de BBVA també pots trobar més eines pensades per ajudar-te a gestionar les finances. Amb la funcionalitat Salut financera pots consultar tota mena d'informació sobre les teves finances, i això t'ajudarà a gestionar més bé els diners i a assolir les fites d'estalvi.