Riscos asimètrics de cara a les eleccions presidencials estatunidenques
Álvaro Manteca, responsable d'estratègia d'inversió de Banca Privada de BBVA.
Podcast Module
04/11/2024

Riscos asimètrics de cara a les eleccions presidencials estatunidenques

Álvaro Manteca, responsable d'Estratègia de Banca Privada de BBVA, ens porta l'anàlisi econòmica de la setmana
00.00
04:46

04/11/2024

Les eleccions estatunidenques sempre són rellevants per a l'economia global, atès el paper hegemònic dels Estats Units, encara que en aquesta ocasió podríem dir que la importància relativa d'aquestes eleccions supera amb escreix els patrons històrics, ja que planteja riscos significatius pel que fa al model de funcionament econòmic mundial de les últimes dècades.

En particular, algunes de les propostes econòmiques del candidat Donald Trump podrien afectar profundament les bases del comerç internacional. Per exemple, imposar aranzels del 60% a totes les importacions de productes xinesos i del 10% a les de la resta de món, com ha promès en campanya, faria que la taxa aranzelària mitjana dels Estats Units tornés al seu nivell del 1935. Si s'implementa plenament, i tenint en compte les probables represàlies de les contraparts pel que fa a les exportacions americanes, podria afectar dramàticament els fluxos globals de comerç i inversió.

D'altra banda, les propostes de política fiscal de Trump exacerbarien els problemes fiscals dels Estats Units en major mesura que les de Harris. Dit això, hi ha una gran controvèrsia pel que fa al grau d'implementació real d'aquestes propostes, que dependran del control republicà de les cambres, de les reaccions de la resta de món i de l'enfocament polític que acabi prioritzant Trump, si finalment accedeix a la Casa Blanca.

En aquest sentit, no són pocs els analistes que suggereixen que el verdader objectiu de Trump amb la seva amenaça aranzelària és crear una base sòlida de negociació amb la resta del món, per obligar els socis comercials a comprar més productes nord-americans i negociar un millor acord per als Estats Units, sense que en el seu ànim hi hagi provocar una guerra comercial a gran escala, qui sap?

En qualsevol cas, sigui una cosa o l'altra, la incertesa serà rellevant fins i tot després del procés electoral, ja que és possible que no tinguem els resultats finals fins al cap de diversos dies o fins i tot diverses setmanes. Si Trump o Harris aconsegueixen una victòria incontestable, els resultats es faran oficials el dia 6, però si una de les parts impugna els resultats, la incertesa podria estendre's fins al mes de desembre.

Les enquestes mostren que la campanya està en un absolut empat tècnic i que l'avantatge que havia pres Trump durant els últims dies ha desaparegut en bona mesura durant l'última setmana. Es percep que una victòria de Trump amb control republicà de les dues cambres tindrà un efecte inicialment positiu sobre l'activitat econòmica estatunidenca, encara que els riscos comercials i fiscals també augmentaran, com ja hem vist.

De la mateixa manera, un nou mandat de Trump facilitaria un procés de desregulació que seria inicialment benvingut per molts sectors econòmics, entre els quals destacaríem el bancari i el petrolier. D'altra banda, les petites empreses es beneficiarien d'un entorn de més activitat interna, mentre que les grans empreses, més exposades al comerç internacional, podrien acusar les incerteses aranzelàries més importants.

Malgrat la igualtat que reflecteixen les enquestes, tanmateix, els mercats s'han posicionat clarament per a una victòria de Trump. Això és evident en la pujada de preu que han experimentat nombroses estratègies i classes d'actius que es beneficiarien d'una victòria republicana. D'aquesta manera, s'han revalorat les borses en detriment de la renda fixa, ha augmentat la cotització del dòlar, les accions estatunidenques han tingut un millor comportament relatiu davant de les europees, les petites empreses davant de les grans, els sectors cíclics davant dels defensius, les accions dels bancs han pujat amb claredat i, de la mateixa manera, l'expectativa de victòria electoral de l'expresidenta, partidària declarada de la indústria de les criptomonedes, també ha provocat el repunt de la cotització del bitcoin.

És a dir, els mercats creuen fermament en una victòria de Trump, però les enquestes ens diuen que l'elecció no pot estar més ajustada. Això ens genera un risc asimètric de cara a la setmana actual. En cas de victòria de Harris, és molt probable que es produeixi una important correcció en algunes d'aquestes operacions i que els mercats experimentin un repunt significatiu de la volatilitat.

Aquest pòdcast està locutat amb l'ajuda d'eines d'intel·ligència artificial.