La incipient possibilitat de “no aterratge” econòmic es podria obrir pas en els mercats
Roberto Hernanz, responsable de mercats BBVA Banca Privada

05/02/2024

Si la fortalesa econòmica estatunidenca no permetrà que la Reserva Federal es relaxi i, si ja en la conferència de premsa posterior a la reunió del 31 de gener Powell ho va manifestar amb claredat, les dades de treball de divendres passat van venir a confirmar aquestes expectatives. I no només això: la solidesa del mercat de treball va superar amb escreix fins i tot les expectatives més optimistes. Així, es van crear un total de 353.000 noves nòmines, gairebé el doble del pronòstic del consens, mentre que les xifres de desembre van ser revisades substancialment. Al mateix temps, la taxa de desocupació va baixar de forma addicional i va passar del 3,74% al 3,66%, quan s'havia estimat un repunt de fins al 3,80%. A més, els salaris mitjans per hora treballada es van disparar fins al 4,5% interanual, molt per sobre del 4,1% previst pels experts.

La conclusió de totes aquestes dades és que la molt esperada desacceleració de l'economia estatunidenca haurà d'esperar i que augmenta la probabilitat d'un escenari econòmic que ha rebut el nom de “No aterratge”. En aquest entorn, l'economia americana no acabaria de perdre força i podria fins i tot accelerar-se durant els trimestres vinents. Naturalment, això planteja la pregunta de si la desinflació dels últims sis mesos pot continuar.

En el curt termini, és possible, tenint en compte el gran increment de la productivitat, que es va tornar a posar de manifest durant el quart trimestre de 2023, l'esperable compressió dels marges empresarials i alguna millora addicional per la banda de l'oferta energètica. No obstant això, és evident que es posa en perill la convergència contínua de la inflació cap a l'objectiu, atesa la gran fortalesa de la demanda interna.

Per descomptat, l'escenari econòmic de “No aterratge” és positiu per als mercats de renda variable, ja que permet una més bona evolució dels beneficis empresarials. En aquest sentit, les borses mundials van estendre el seu moviment alcista per quarta setmana consecutiva i van tancar amb pujades de l'1% de mitjana.

Als Estats Units, la setmana va ser molt convulsa, encara que els mercats borsaris van tancar amb alces lleugerament superiors a l'1%. Els inversors van haver de bregar amb algunes sorpreses negatives en els resultats, amb les noves tensions sobre els bancs regionals i amb un Powell que va rebutjar la possibilitat d'una retallada de tipus el març.

Tanmateix, les sòlides dades econòmiques americanes i els bons resultats d'Amazon i Meta van compensar amb escreix les incerteses anteriors. D'aquesta manera, tant l'S&P 500 com el Dow Jones d'industrials i el Nasdaq 100 van acabar la setmana marcant nous màxims històrics. En qualsevol cas, l'aposta pels Set Magnífics ja no sembla tan segura. El tretzè guany en 14 setmanes per al Nasdaq 100 va emmascarar reaccions tremendament divergents en les accions dels pesos pesants tecnològics.

Pel que fa als mercats de renda variable europeus, també van estendre la seva inèrcia alcista durant els últims dies i l'Eurostoxx 50 va tancar la seva segona setmana consecutiva a l'alça, malgrat que la inflació de gener a la zona euro va quedar una mica per sobre de les expectatives del consens.

Després de la publicació de les sorprenents dades de treball del mes de gener, el consens del mercat ja no espera una baixada de tipus per part de la Fed el març, la qual cosa s'havia donat per descomptada amb un altíssim grau de probabilitat. Ara s'espera que la primera baixada de tipus arribi el mes de maig i que la trajectòria de normalització sigui més lenta del que s'esperava. Certament, la Reserva Federal ha de considerar les seves opcions de política monetària amb les dades de què disposa, i la sorprenent resistència que està demostrant l'economia estatunidenca no avala que la primera baixada de tipus estigui passada la cantonada. De fet, les dades que tenen actualment les autoritats monetàries suggereixen que l'economia s'està accelerant.

El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ha demostrat que en condicions d'incertesa prefereix actuar lentament a l'hora de fixar la política monetària, per la qual cosa si es manté la fortalesa de l'activitat en les setmanes vinents, la Fed no baixarà els tipus d'interès el març.

Això no canvia la nostra expectativa per al conjunt de l'exercici 2024: la narrativa de l'aterratge econòmic suau continua semblant la més probable, encara que ha guanyat força recentment l'escenari de “No aterratge”, en què la renda variable tindria previsiblement un millor acompliment relatiu davant la renda fixa.

En ambdós escenaris, tanmateix, les dues classes d'actiu tindrien un bon comportament en el conjunt de l'exercici, per la qual cosa no veiem motius per canviar el posicionament constructiu que mantenen les nostres carteres.