Què cal fer si a l'agost arriben tempestes d'estiu?
Álvaro Manteca, responsable d'estratègia d'inversió de Banca Privada de BBVA.
Podcast Module
05/08/2024

Què cal fer si a l'agost arriben tempestes d'estiu?

L'anàlisi setmanal d'Álvaro Manteca, responsable d'Estratègia de Banca Privada de BBVA
00.00
05:00

05/08/2024

Els inversors més experimentats són conscients que la inestabilitat és inherent als mercats financers i que els moments convulsos apareixen cada cert temps. De fet, la característica principal dels mercats és la volatilitat. Una famosa anècdota atribuïda al gran financer JP Morgan diu que va respondre amb un simple “fluctuarà” quan un transeünt li va preguntar com es comportaria el mercat en el futur.

De fet, des de la dècada de 1980, els mercats han patit sempre caigudes de preus en algun moment de l'any, encara que en tres de cada quatre anys la borsa acaba pujant en el còmput anual. En efecte, cada any es produeixen esdeveniments que causen pessimisme inversor i debilitat borsària, però la tendència estructural és sempre alcista.

En aquest pòdcast, intentarem donar unes claus senzilles que poden ajudar-nos a suportar aquests moments d'incertesa i evitar, en la mesura del possible, prendre decisions que acabin penalitzant la nostra salut financera i posant en perill els nostres objectius de llarg termini. El primer consell és simplement aquest: els mercats sempre tornen. Els índexs borsaris més amplis i diversificats trigaran més o menys, però acabaran superant molt probablement els seus màxims històrics anteriors.

Això ens porta al segon consell: la inversió és una activitat que necessita un horitzó d'inversió de llarg termini, com més gran, millor. El temps sempre juga a favor nostre. Relacionat amb això, fa uns anys un inversor ens va donar la recepta de l'èxit, i la seva simplicitat sorprèn: jo sempre compro i mai no venc. El meu patrimoni va augmentant en conseqüència. Aquesta senzilla fórmula ens alerta de la importància de mantenir una disciplina inversora a través d'un procés d'aportacions sistemàtiques que permeten, en un mercat baixista, anar comprant a preus cada vegada més baixos.

És fonamental tenir una àmplia diversificació de la nostra inversió. Si limitem al màxim els riscos específics relacionats amb un mercat o actiu financer en particular, podrem mantenir una relativa tranquil·litat en èpoques turbulentes, ja que evitarem que el nostre patrimoni pugui patir un cop desastrós, que seria possible si invertíssim, per exemple, en una sola companyia. No ens obsessionem amb els riscos de curt termini: quan la situació econòmica obri els telediaris, és probable que el pitjor hagi quedat ja enrere. Els mercats financers s'anticipen sempre, i sovint ja s'estan recuperant quan la situació sembla més fosca.

Cerquem activament les oportunitats. Una caiguda del mercat és una oportunitat per comprar accions a preus més barats. Si mantenim les nostres metes a llarg termini, invertir quan el mercat està en un punt baix pot donar-nos un avantatge. De la mateixa manera, quan el mercat entra en pànic es ven tot, tant el bo com el dolent. Un inversor experimentat sabrà aprofitar els preus d'un bon valor que hagi patit un càstig immerescut.

Intentar sortir i entrar del mercat no acostuma a funcionar. Ningú sap en quin moment es produiran els màxims i mínims del mercat. D'altra banda, és important recordar que, en els moments de més volatilitat, també es produeixen les pujades més importants del mercat. És possible que ja hagis vist l'estadística que diu que, en els últims vint anys, perdre's les deu millors sessions a la borsa hagués significat renunciar a la meitat de la rendibilitat acumulada per un inversor que hagués romàs tot el temps en el mercat.

Anem ara amb un dels consells que més valor ens poden aportar: evitar la presa de decisions emocionals i limitar en la mesura del possible que la por o la cobdícia guiïn els nostres actes. Això requereix un entrenament de molts anys, i hi ha inversors que simplement no poden evitar veure's inundats per aquestes emocions. Per descomptat, té sentit preocupar-se per les pèrdues diàries i considerar sortir del mercat, però recorda que els mercats baixistes venen i van i que el mercat està molt més temps pujant que no pas baixant. En molts casos, per evitar que aquests biaixos emocionals ens penalitzin, podríem preferir optar per la inversió discrecional, en què les decisions es prenen de forma objectiva i professional, sense deixar espai a les emocions.

En definitiva, utilitzant un símil nàutic, tothom pot navegar amb vents favorables, però necessitarem tota la nostra experiència i destresa quan aquests vents es tornin adversos. De la mateixa manera, no oblidem mai els nostres objectius financers, ja que també es diu que no hi ha bon vent per a qui no té port.

Aquest pòdcast està locutat amb l'ajuda d'eines d'intel·ligència artificial.