El quart trimestre podria ser diferent dels tres anteriors
Álvaro Manteca, responsable d'estratègia d'inversió de Banca Privada de BBVA.
Podcast Module
07/10/2024

El quart trimestre podria ser diferent dels tres anteriors

Álvaro Manteca, responsable d'Estratègia de Banca Privada de BBVA, ens porta l'anàlisi econòmica de la setmana
00.00
04:50

07/10/2024

Si fem un balanç econòmic de l'any 2024, quan només queda un trimestre perquè acabi, hem de reconèixer que, malgrat les incerteses que encara persisteixen, el panorama general de l'economia mundial ha estat força benigne. El creixement s'ha mantingut millor del que pensava el consens el gener, bàsicament per la sorprenent resistència de l'activitat als Estats Units, encara que també hi han ajudat els mercats emergents, tret de la Xina. El creixement més elevat, a més, s'ha produït en un context de crisi manufacturera global.

D'altra banda, després de l'ensurt inflacionista del primer trimestre del 2024, els preus han evolucionat en línies generals tal com esperaven els analistes, cosa que ha permès l'inici del procés de baixades de tipus d'interès a tot el món.

Tanmateix, una sèrie d'esdeveniments es podrien alinear per pertorbar la relativa tranquil·litat econòmica. D'una banda, la geopolítica i les eleccions estatunidenques impliquen riscos negatius d'oferta, que podrien venir a través d'un augment en els preus de l'energia com a conseqüència de l'agreujament del conflicte entre Israel i l'Iran.

En aquest sentit, si la resposta israeliana es concentra en la indústria petroliera iraniana, de la qual depèn bona part del pressupost del país persa, l'oferta mundial de petroli podria patir un descens significatiu. L'escenari també empitjoraria substancialment si l'Iran decideix intentar bloquejar l'estret d'Ormuz o si els hutis del Iemen intensifiquen els seus atacs a vaixells a la zona del mar Roig, obstaculitzant les rutes marítimes més directes entre orient i occident. 

Tampoc no podem descartar una nova ronda de guerres aranzelàries en cas de victòria de Trump en les eleccions presidencials americanes. En aquest sentit, no cal esperar fins al novembre perquè les tensions comercials augmentin, com han demostrat aquesta setmana la Unió Europea i la Xina a compte de les importacions de vehicles elèctrics fabricats al país asiàtic.

Pel que fa a la demanda, el grau de refredament de l'economia estatunidenca i la dimensió de l'estímul xinès seran crucials per determinar l'impuls econòmic dels pròxims mesos, especialment per al cicle mundial de manufactures i primeres matèries. Si, tal com esperem, l'economia estatunidenca segueix sent robusta durant el quart trimestre i la Xina aconsegueix finalment més suport polític per sortir de l'estancament econòmic, la demanda mundial es podria enfortir.

En aquest sentit, la sorprenentment forta dada d'ocupació americana del mes de setembre ha permès allunyar els temors que l'economia estatunidenca estigui a les portes d'una contracció significativa. Al contrari: El dinamisme econòmic es manté gairebé intacte a l'altre costat de l'Atlàntic i les expectatives de cara al futur semblen saludables, tal com va testificar la setmana passada l'indicador ISM no manufacturer, que es va situar en màxims des del febrer del 2023.

Tanmateix, aquesta combinació de més demanda mundial i un augment dels preus energètics, a conseqüència de les tensions geopolítiques, podria obstaculitzar la tendència de desinflació. Els estímuls a la Xina també tindrien un efecte sobre els preus. Recordem que la Xina ha estat exportant deflació a la resta del món durant els últims trimestres, una cosa que es podria acabar si les mesures anunciades pels mandataris del gegant asiàtic tenen èxit. En aquest cas, els bancs centrals no implementarien les baixades de tipus que els mercats descompten, ja que la inflació tornaria a guanyar protagonisme en les agendes de les autoritats monetàries mundials.

En canvi, si el creixement dels Estats Units es desaccelera bruscament, l'estímul de la Xina torna a decebre i la disminució dels riscos geopolítics alleuja les preocupacions sobre el subministrament d'energia, la inflació global es moderaria encara més i possiblement aplanaria el camí per a un cicle de retallades de tipus encara més agressiu.

En definitiva, després de tres trimestres relativament tranquils, el quart trimestre podria impulsar l'economia global cap a una nova direcció. El resultat de les eleccions estatunidenques, amb les seves implicacions per a la política interna i la política comercial global, juntament amb els conflictes a Ucraïna i l'Orient Mitjà, tindran un paper fonamental. També el tindran les decisions econòmiques que prengui la Xina. Entre tots, determinaran el camí que prendrà l'economia els pròxims mesos i, en conseqüència, la trajectòria que seguiran els preus dels actius financers.

Aquest pòdcast està locutat amb l'ajuda d'eines d'intel·ligència artificial.