11/03/2024
La narrativa de l'aterratge econòmic suau va continuar donant suport a l'optimisme dels inversors, que segueixen esperant que la Reserva Federal aconsegueixi embridar definitivament la inflació i, alhora, mantenir l'economia en marxa. Durant la seva compareixença semestral al Capitoli, Powell no va mostrar preocupació pels preus creixents dels actius, que possiblement van en contra del seu objectiu de mantenir les condicions financeres prou estrictes per poder purgar els excessos de l'economia. Al contrari, Powell va dir el que el mercat volia escoltar: que la Reserva Federal “no és lluny” del grau de confiança necessari per començar a abaixar els tipus. Va assegurar, a més, que els tipus “poden baixar i baixaran el 2024”.
Fins i tot amb el retrocés de les borses mundials en la sessió de divendres passat, l'índex MSCI global va aconseguir encadenar la seva novena setmana alcista consecutiva, la dissetena en les últimes dinou setmanes de negociació.
Als Estats Units, la bona notícia va ser una amplitud superior del mercat. Tot i que l'S&P 500 no va poder acabar la setmana amb alces, llastat per les grans empreses de l'índex, la seva versió equiponderada (en què el pes percentual d'Apple és igual al de l'empresa de menys capitalització) va aconseguir per fi superar els seus màxims històrics anteriors de gener del 2022 i tancar la seva setena setmana consecutiva a l'alça. Amb l'excepció de Nvidia, que va seguir el seu cec camí alcista, la resta dels Set Magnífics van registrar pèrdues setmanals voluminoses, i especialment intenses en els casos d'Apple i Tesla, que va perdre més d'un 13% de la seva capitalització borsària durant l'última setmana.
Amb tot, l'S&P 500 va tancar la setmana amb caigudes del 0,25%. El comportament sectorial va beneficiar les empreses sensibles a tipus, com les elèctriques i les immobiliàries. En canvi, va ser una setmana clarament negativa per als sectors “growth”, com el tecnològic, el de consum discrecional i el de serveis de comunicació. L'estil d'inversió “value” es va recuperar per complet de la debilitat relativa del mes de febrer.
A Europa, les borses van poder tancar amb pujades setmanals entorn del punt percentual, gràcies a la millora dels indicadors PMI i al missatge tranquil·litzador de Lagarde. L'índex Eurostoxx 50 va marcar nous màxims des de finals de l'any 2000 en la sessió de dijous i acumula una revaloració anual pròxima al 10%, clarament superior a la del selectiu estatunidenc. El biaix sectorial va ser molt similar al registrat a l'altre costat de l'Atlàntic, tot i que en aquest cas només les empreses de consum discrecional van patir un descens setmanal marginal.
Al Japó, els senyals que avalen el manteniment de la inflació en nivells compatibles amb l'objectiu del Banc del Japó van provocar una revaloració significativa del ien, que va llastar els mercats borsaris. Així, doncs, el Nikkei 225 va tancar amb caigudes setmanals entorn del mig punt percentual.
Respecte a la setmana que comença, plena d'importants referències i amb les dades d'inflació americana com a màxim exponent, els mercats de renda variable cotitzen en zona de màxims històrics i amb una inèrcia extraordinària, que posa en risc la continuïtat del moviment a curt termini. Seguim pensant que el més saludable seria un procés de consolidació dels preus, que permetés netejar els recents excessos del mercat, que ha acumulat una increïble ratxa de disset setmanes alcistes de les últimes dinou en l'índex MSCI mundial (i amb una caiguda del -0,04% durant una de les dues setmanes negatives des de finals del mes d'octubre passat). Per descomptat, el vell refrany borsari extret d'un proverbi alemany, que diu que els arbres no creixen fins al cel, és aplicable aquí. Hi ha límits naturals al creixement dels preus i en algun moment la tendència actual s'haurà d'acabar. En aquest sentit, les grans companyies tecnològiques, que han estat les clares protagonistes del repunt del 22% de les borses mundials des de finals de l'any passat, estan començant a mostrar símptomes de cansament. La part positiva, tanmateix, és que està millorant l'amplitud del mercat i altres empreses s'estan encarregant de portar el pes del moviment alcista.