El Banc Central Europeu accelerarà el ritme de baixada de tipus
Álvaro Manteca, responsable d'estratègia d'inversió de Banca Privada de BBVA.
Podcast Module
14/10/2024

El Banc Central Europeu accelerarà el ritme de baixada de tipus

Álvaro Manteca, responsable d'Estratègia de Banca Privada de BBVA, ens porta l'anàlisi econòmica de la setmana
00.00
04:34

14/10/2024

Fa sis mesos, la quarta sorpresa a l'alça consecutiva de l'IPC als Estats Units va portar els mercats a descomptar menys de 50 punts bàsics de retallades de tipus de la Fed per a tot el 2024.  Encara que les expectatives per a la trajectòria de tipus del BCE també van patir llavors un ajust a la baixa, va ser clarament de magnitud inferior, i els inversors van començar a sospitar que el BCE retallaria amb més intensitat que la Reserva Federal, atès el diferencial en les condicions macroeconòmiques entre les dues àrees geogràfiques.

Tanmateix, durant els mesos d'estiu, es va girar la truita quan la inflació estatunidenca es va refredar i els mercats van apreciar un canvi en la comunicació de la Fed, que es va fer evident en el simposi de Jackson Hole, quan Powell es va referir als riscos sobre el mercat laboral americà. A partir d'aquest moment, els inversors van començar a descomptar un procés de flexibilització més ràpid per part del banc central americà, que va desembocar en la retallada de 50 punts bàsics a la reunió de setembre. Actualment, sembla que els riscos a la baixa per a l'economia estatunidenca s'han moderat i, alhora, s'han evidenciat els problemes que tindrà la zona de l'euro per aconseguir una recuperació econòmica significativa. En conseqüència, els mercats tornen a considerar que el BCE baixarà els tipus d'interès a més velocitat que la Reserva Federal.

Així les coses, aquesta setmana s'hauria de confirmar un gir del BCE cap a una postura més laxa i s'espera una retallada de 25 punts bàsics en els tipus d'interès. Encara que el Consell de Govern podria haver tingut certa preferència per moviments trimestrals en les taxes, el deteriorament recent de les dades macroeconòmiques ha proporcionat un senyal prou fort per obligar-lo a adoptar una trajectòria de baixada de tipus més ràpida. La inflació també avala aquesta decisió, ja que en aquests moments es troba per sota de l'objectiu del 2% del BCE per primera vegada des de l'any 2021 i les pressions subjacents sobre els preus també estan disminuint. Així mateix, sembla igualment probable que la retallada de tipus d'octubre vagi seguida d'una altra el mes de desembre.

En contrast, sembla cada vegada més clar que a la pròxima reunió de la Fed es desaccelerarà el ritme d'ajust i que es retallaran els tipus 25 punts bàsics, des dels 50 de la reunió de setembre. El motiu és clar: les dades que anem coneixent avalen que l'economia estatunidenca continua mostrant molta solidesa. De la mateixa manera, les comunicacions dels diferents membres de la Reserva Federal insisteixen que els riscos es mantenen equilibrats i que és probable que les futures retallades siguin més graduals.

Com hem vist, aquests canvis són coherents amb els diferents contextos macroeconòmics. Als Estats Units, després de les fortes dades de treball de setembre, hi va haver una altra sorpresa a l'alça, ara en la inflació. L'IPC subjacent va augmentar un 0,31% mensual, impulsat sorprenentment pels preus dels béns bàsics, mentre que la inflació dels serveis bàsics es va desaccelerar modestament. Aquesta lectura ressalta que persisteixen els riscos alcistes per a la inflació. D'altra banda, les sol·licituds setmanals de subsidis per desocupació es van disparar, encara que la pujada es va concentrar en els estats afectats per l'huracà Helene, cosa que redueix la probabilitat que la debilitat de la setmana passada sigui indicativa d'un deteriorament fonamental en les condicions laborals.

Mentrestant, a l'eurozona, els indicadors d'activitat dels últims dies apunten, en el millor dels casos, a un creixement feble. D'aquesta manera, les vendes detallistes d'agost es van mantenir en nivells mediocres, cosa que indica que persisteix la debilitat en les xifres de consum. Al mateix temps, les comandes de fàbrica alemanyes van continuar desplegant la seva tendència a la baixa.

En definitiva, en aquests moments sembla que el BCE baixarà els tipus d'interès amb més velocitat que la Reserva Federal, cosa que s'està reflectint en una major debilitat de l'euro respecte del dòlar. Que es mantinguin aquestes expectatives dependrà de les dades macroeconòmiques que es vagin publicant en ambdues àrees geogràfiques.

Aquest pòdcast està locutat amb l'ajuda d'eines d'intel·ligència artificial.