Més claredat per als bancs centrals, però molta incertesa política
Álvaro Manteca, responsable d'estratègia d'inversió de Banca Privada de BBVA.
Podcast Module
15/07/2024

Més claredat per als bancs centrals, però molta incertesa política

L'anàlisi setmanal d'Álvaro Manteca, responsable d'Estratègia de Banca Privada de BBVA
00.00
05:04

15/07/2024

La notícia macroeconòmica de la setmana passada va ser, sens dubte, la publicació de la inflació americana del mes de juny, que va sorprendre marcadament a la baixa. És important destacar que la debilitat va tenir una base àmplia, ja que es va estendre tant als serveis com als béns bàsics, inclosa l'esperada moderació en el món dels lloguers.

Per descomptat, el banc central nord-americà haurà guanyat confiança pel fet que la inflació s'està movent de manera sostenible cap al 2%. En aquest sentit, diversos membres de la Fed van qualificar d'excel·lent l'IPC del mes de juny. De la mateixa manera, amb la millora de les perspectives d'inflació, els missatges de la Reserva Federal durant l'última setmana, incloent-hi el testimoni del president Powell davant el Congrés, permeten intuir que la institució està començant a enfocar-se més en el mercat laboral que no pas en els preus.

Així, doncs, la probabilitat d'una retallada de tipus al setembre va guanyar molta força i el mercat ho descompta ara gairebé amb total certesa. De fet, en aquests moments, s'estan descomptant 2,5 baixades de tipus el 2024. Dit això, continua sent molt probable que la trajectòria de flexibilització monetària sigui molt gradual, ja que els fonaments de l'economia continuen sent sòlids i apunten cap a una activitat robusta.

Tanmateix, just quan les perspectives per als tipus oficials dels Estats Units esdevenen més clares, la visibilitat de la política nord-americana esdevé cada cop més incerta. La conferència de premsa improvisada del president Biden durant l'última setmana va continuar oferint arguments per dubtar de la idoneïtat de la seva candidatura per a la carrera presidencial. Ateses les fermes opinions de l'equip de Trump sobre els aranzels, la migració i els impostos, una victòria de l'expresident, sobretot si es combina amb el control republicà del Congrés, tindria implicacions significatives, no tan sols per als Estats Units, sinó també per a l'economia global. Aquest escenari de victòria de Trump es va veure reforçat durant el cap de setmana, després de l'intent d'assassinat fallit del mandatari en un míting a l'estat de Pensilvània.

De la mateixa manera, la primera setmana després de les eleccions legislatives franceses no ha deixat cap certesa sobre qui serà el nou primer ministre. Les eleccions van donar com a resultat un parlament aparentment ingovernable, ja que ni l'esquerra ni la coalició presidencial estan actualment en condicions de governar sense el suport o el consentiment tàcit d'altres blocs polítics. Atesa l'absència de precedents històrics rellevants i la limitada tradició de coalicions a França, és probable que la formació d'un govern estable requereixi negociacions prolongades.

Ben al contrari, el nou primer ministre del Regne Unit ha començat a exercir el seu càrrec i els llocs ministerials ja s'han ocupat. El Partit Laborista també ha començat amb les seves reformes estructurals. Aquesta setmana, en el discurs del rei del 17 de juliol, s'anunciarà de manera més concreta l'agenda política del govern.

Mentrestant, després de moltes setmanes advertint sobre la preocupant concentració de les alces de l'índex SP 500 en un grapat d'empreses tecnològiques de gran capitalització, l'amplitud del mercat va millorar radicalment durant l'última setmana i alguns racons del mercat que s'havien quedat molt ressagats durant els darrers mesos van participar del moviment alcista.

El catalitzador va ser la dada d'IPC del mes de juny als Estats Units, abans esmentada, que aplana el camí perquè la Fed iniciï el seu procés de baixada de tipus al setembre. En efecte, la menor inflació nord-americana va provocar una intensa rotació sectorial, en què es van abandonar les empreses tecnològiques de gran capitalització, que havien estat el refugi favorit dels inversors durant els últims mesos, i es van comprar agressivament sectors que guanyen atractiu en un entorn de baixada de tipus de la Reserva Federal.

En les dues últimes sessions de la setmana, les petites empreses nord-americanes, que es perceben com les guanyadores en un entorn de menors tipus d'interès als Estats Units, van superar l'índex tecnològic Nasdaq 100 en 6,3 punts percentuals, la diferència més gran a favor seu des del novembre de 2020.

Per descomptat, aquesta major amplitud és una benedicció per als gestors actius i ofereix un suport interessant perquè pugui continuar el moviment alcista del mercat borsari nord-americà. Caldrà veure si continua aquesta rotació durant els pròxims dies, però tampoc no caldrà que hi hagi molta recollida de beneficis en el grup dels 7 Magnífics per generar un impuls apreciable en els altres 493 valors de l'índex borsari americà. 

 

Aquest pòdcast està locutat amb l'ajuda d'eines d'intel·ligència artificial.