Cautela després de l'eufòria
Álvaro Manteca, responsable d'estratègia d'inversió de Banca Privada de BBVA.
Podcast Module
18/11/2024

Cautela després de l'eufòria

Álvaro Manteca, responsable d'Estratègia de Banca Privada de BBVA, ens porta l'anàlisi econòmica de la setmana
00.00
04:25

18/11/2024

Una paraula del president de la Reserva Federal, Jerome Powell, durant l'entrevista que li va fer la cadena CBS News va cridar l'atenció del mercat: “cura”. El màxim mandatari de la Fed va dir textualment que “el creixement avança a un ritme sòlid, el mercat laboral és fort i amb una economia tan forta sentim que hem d'abordar la qüestió sobre quan hem de reduir les taxes d'interès amb cura".

Amb aquest missatge, és probable que Powell i altres membres de la Reserva Federal que es van expressar de manera semblant durant l'última setmana vulguin preparar el terreny per a una pausa en el cicle de retallades de taxes.
Històricament, la paraula “cura” en el llenguatge de la Fed tendeix a precedir períodes d'inacció. L'última vegada que Powell va fer servir aquesta paraula amb assiduïtat va ser l'any 2023 i, en retrospectiva, va seguir una pausa d'un any en les pujades de tipus.

Sembla evident, en tot cas, que les dades recents sobre inflació justificarien la decisió d'actuar amb cautela. És probable que la mètrica de preus favorita de la Reserva Federal, el deflactor del consum privat, s'acceleri els dos mesos vinents, fet que palesaria la resistència dels preus a arribar a l'objectiu de 2%. L'“última milla” seria, en efecte, difícil de recórrer.

Per això, si les dades macroeconòmiques que continuen arribant avalen la resiliència econòmica estatunidenca, com més va serà més palès que la Fed ja podria interrompre al començament del 2025 el procés de flexibilització monetària. Això es continuaria reflectint en les rendibilitats del deute americà, que ja arriben a uns nivells que històricament han llastat la confiança dels inversors en els actius de risc. El dòlar mantindria la tendència d'apreciació.

D'altra banda, les elevades valoracions de les borses estatunidenques deixen molt poc marge per a sorpreses negatives en les dades d'activitat econòmica. Això ens deixa una interessant disjuntiva, atès que podria donar-se el cas que algunes sorpreses macroeconòmiques positives fessin repuntar les rendibilitats del deute i allunyessin les retallades de tipus de la Fed i, en cas que les dades apuntessin a una activitat econòmica més baixa, les borses també se'n podrien ressentir per les expectatives de menys beneficis empresarials. Al capdavall, hi ha el risc que, surtin com surtin les dades macroeconòmiques, el mercat les interpreti de manera negativa.

En aquests casos, no cal dir-ho, el millor és que no hi hagi sorpreses de cap mena i que la realitat s'ajusti perfectament a les expectatives del mercat. En aquest sentit, cal estar a l'aguait de les dades d'activitat immobiliària que es coneixeran als Estats Units durant la setmana.

A Europa, el més interessant de la setmana serà la publicació dels indicadors PMI preliminars de novembre, que poden tornar a mostrar feblesa en un entorn d'inestabilitat política a Alemanya i amb l'amenaça de les polítiques comercials de Trump en l'horitzó.

Com a factors potencialment favorables, tenim la publicació dels resultats empresarials de Nvidia, que acostuma a portar sorpreses positives, però que de vegades no ha aconseguit cobrir les expectatives d'uns inversors molt exigents. Concretament, a l'agost, en la publicació dels seus comptes, els analistes i inversors van castigar la companyia per les preocupacions respecte de la cadena de subministrament dels seus xips Blackwell. Les darreres setmanes, però, la companyia ha anat deixant anar que aquests problemes es resolen, fet que ja es recull en el preu de l'acció. Per a aquest trimestre, el consens estima que les vendes arribaran a 39.900 milions de dòlars i superaran les estimacions de la mateixa empresa.

En tot cas, el nostre posicionament no canvia i continuem sent constructius respecte de l'any 2025. No volem que els factors de curt termini ens desviïn de la nostra visió estratègica, que continua sent favorable tant per als mercats de renda fixa com per als de renda variable, tot i la volatilitat que tinguem les setmanes vinents.

Aquest pòdcast està locutat amb l'ajuda d'eines d'intel·ligència artificial.