L'optimisme inversor resisteix els envits d'una més mala setmana macroeconòmica
Roberto Hernanz, responsable de mercats BBVA Banca Privada.

19/02/2024

Més que l'economia, el que mostra una gran resiliència són els mercats mundials de renda variable, que aquesta setmana han encadenat la sisena setmana consecutiva pujant (15 les darreres 16 setmanes), tot i les preocupants dades macroeconòmiques que s'han anat publicant i que han reflectit una acceleració de la inflació als Estats Units i, en el millor dels casos, un estancament a la resta d'economies avançades.

L'S&P-500, però, no ha pogut igualar la sèrie alcista de l'MSCI mundial i ha acabat retrocedint un 0,4% mensual. Així tot, l'índex ha mostrat una sorprenent fortalesa tenint en compte la radical moderació de les expectatives de baixades de tipus de la Fed usades pel mercat. Quines són les raons d'aquesta fortalesa? Novament, l'auge de la intel·ligència artificial és la principal resposta a aquesta pregunta. Durant els darrers dies, les empreses que lideren l'expansió d'aquesta tecnologia han mostrat un extraordinari comportament, fins al punt que la companyia Nvidia representa en aquests moments més del 35% del guany total de capitalització de l'S&P-500 el 2024. Un altre motiu de la fortalesa del mercat és la campanya de presentació de resultats empresarials. Als Estats Units ja han publicat un 78,6% de les companyies de l'S&P-500, amb un índex de sorpreses positives al voltant de la mitjana tant en beneficis per acció com en la línia de vendes. Tanmateix, la pujada interanual del 7% en els beneficis per acció de l'índex excedeix amb escreix les previsions que feia anar el consens abans de la campanya. D'altra banda, la recuperació de la renda variable porta implícita l'assumpció que les dades d'inflació del dimarts passat no comporten un canvi en la tendència a la baixa del darrer any i mig i que responen a factors transitoris. D'aquesta manera, la narrativa d'aterratge econòmic suau continua vigent entre els inversors i dona suport als mercats de renda variable mundials. De la mateixa manera, el posicionament inversor ha millorat progressivament i durant les darreres quatre setmanes ha entrat un flux inversor de gairebé 60.000 milions de dòlars als fons i ETF d'accions globals, el més gran des del febrer del 2022.

Amb tot, el comportament sectorial del mercat americà sí que ha tingut en compte les expectatives de baixades de tipus més petites de la Fed, i els sectors de creixement, com ara el tecnològic, el de serveis de comunicació i el de consum discrecional, han mostrat una evolució relativa més dolenta. Per contra, les empreses petrolieres, de primeres matèries i financeres han ocupat els primers llocs del rànquing sectorial. Entre els set magnífics, només Nvidia i Tesla han pogut tancar la setmana amb guanys. Ben al contrari, l'índex Russell 2000 de petites companyies ha repuntat per segona setmana consecutiva, fet que ha contribuït a millorar l'amplitud del mercat.

Pel que fa al mercat europeu, ha encadenat la quarta setmana consecutiva de guanys i l'Eurostoxx-50 ha tancat en els màxims de preu des de l'any 2021. Els mercats de França i Itàlia han mostrat més bon comportament relatiu, mentre que la borsa espanyola ha tornat a quedar enrere per segona setmana consecutiva, tot i la fortalesa del sector financer, que, juntament amb el de primeres matèries i industrial, va liderar la sessió borsària europea de la setmana passada.

A Àsia, quant al mercat japonès, ha continuat la seva escalada cap a la zona de màxims històrics i ha repuntat més d'un 4% setmanal. En aquests moments, l'índex Nikkei-225 és a 1% dels seus màxims històrics del dia 29 de desembre de 1989, quan va tancar 38.915,87 punts. Aquesta setmana no disposem de la referència de la Xina continental, que s'ha mantingut tancada per la celebració de l'any nou xinès, encara que el mercat de Hong Kong ha acabat la setmana amb fortes alces, en l'expectativa de més estímuls econòmics i per les bones dades de consum xineses registrades durant el període de vacances. Aquest augment de l'optimisme també s'ha reflectit en els mercats emergents asiàtics, que han tancat la setmana amb alces superiors al 2,5%.

En el curt termini, considerem que les dades macro de gener que hem conegut recentment no marquen un punt d'inflexió en la narrativa d'aterratge econòmic suau, que ens continua semblant l'escenari macroeconòmic més probable per al 2024. Llevat del cas que es palesi una reacceleració substancial en la inflació mensual o que tinguem dades de frenada en l'activitat econòmica, els mercats haurien de continuar mostrant un bon acompliment. Per tant, mantenim una setmana més el posicionament constructiu, sent conscients que es mantenen altes les probabilitats d'una correcció en el curt termini, que hauria de tornar a ser comprada pels inversors en la mesura que es mantingui la narrativa del mercat actual.