La Fed inicia amb decisió un nou cicle de baixades de tipus d'interès
Álvaro Manteca, responsable d'estratègia d'inversió de Banca Privada de BBVA.
Podcast Module
23/09/2024

La Fed inicia amb decisió un nou cicle de baixades de tipus d'interès

Álvaro Manteca, responsable d'Estratègia de Banca Privada de BBVA, ens porta l'anàlisi econòmica de la setmana
00.00
04:27

23/09/2024

No es pot anunciar un cicle global de baixades de tipus d'interès sense la participació de la Reserva Federal, que és, literalment, l'ànima de la festa. Ja fa més d'un any que alguns bancs centrals van començar a flexibilitzar les seves polítiques monetàries, entre els quals alguns dels principals, com el Banc Central Europeu o el Banc d'Anglaterra. Tanmateix, dimecres passat s'hi va unir el banc central més poderós del món i ho va canviar absolutament tot.


Encara que el moviment va ser prèviament anunciat, una baixada de 50 punts bàsics no estava en absolut descomptada i la seva importància és difícil d'exagerar, atès el paper de la Fed en les condicions de liquiditat del dòlar a tot el món. En efecte, abans de la reunió, ni la comunicació dels membres de la Fed ni les dades macroeconòmiques publicades havien portat els experts a esperar una retallada tan considerable. De fet, iniciar un cicle amb una baixada de 50 punts bàsics sense una crisi financera imminent o pèrdues de llocs de treball és força inusual per a la Reserva Federal.

Per tant, és probable que la mesura reveli la determinació de la Fed d'evitar un deteriorament de les condicions del mercat laboral a mesura que la inflació torna a l'objectiu del 2% o, en l'argot del mercat, d'aconseguir un aterratge suau. Per part seva, el president Powell va caracteritzar la retallada de 50 punts bàsics com un recalibratge, destinat a portar la política a una postura més neutral, atès que els riscos per a la inflació i l'ocupació es consideren equilibrats en aquests moments.
De fet, és probable que el notable augment de la taxa de desocupació contribuís a la urgència per recalibrar. Durant els sis mesos que van acabar l'agost, la taxa de desocupació dels Estats Units havia augmentat 0,4 punts percentuals, un augment superior que el que experimentaven la majoria dels altres bancs centrals quan van retallar les seves taxes per primera vegada. És significatiu, en aquest sentit, que la Fed hagi canviat el seu comunicat per indicar el seu ferm compromís de donar suport a la plena ocupació.

Pel que fa al ritme de baixades de tipus dels pròxims mesos, la Fed va assenyalar que no cal esperar retallades d'aquesta magnitud en el futur i que la norma d’ara endavant seran baixades de 25 punts bàsics, dos més el 2024 i quatre el 2025, un ritme de flexibilització força gradual.

Als mercats emergents, la retallada de la Fed tindrà implicacions directes per a la política monetària. En aquest sentit, el Banc d'Indonèsia ja va sorprendre el mercat amb una retallada de 25 punts bàsics la setmana passada i el Banc Popular de la Xina ha aprofitat aquest dilluns la baixada de la Fed per retallar lleugerament el seu tipus repo a 14 dies, i és possible que vegem un moviment similar en el tipus de la facilitat de préstec a un any, que es coneixerà dimecres. En suma, la baixada de la Fed permetrà als bancs centrals emergents retallar addicionalment els seus propis tipus d'interès.

En definitiva, la Fed va aconseguir convèncer el mercat que darrere d'una retallada tan agressiva no s'hi amaga el temor de la institució que siguem a les portes d'una desacceleració econòmica brusca, sinó el seu desig de començar amb fermesa el procés de flexibilització, en un escenari de riscos que ja no està dominat per la inflació. La reacció del mercat va ser tardana, però significativa. Es va reforçar l'expectativa d'aterratge econòmic suau i van repuntar amb claredat els preus dels actius de renda variable a tot el món.

Què podem esperar d’ara endavant? A curt termini, ens enfrontem a riscos polítics significatius, entre els quals destaca molt per sobre de la resta les eleccions presidencials americanes, que seran d'aquí a poc més d'un mes. La geopolítica també jugarà un paper protagonista, per l'escalada bèl·lica al Pròxim Orient i els enfrontaments directes entre Israel i Hezbollah. Finalment, les dades macroeconòmiques entrants, volàtils per naturalesa, podrien ser font de nerviosisme inversor.

Tanmateix, en absència de factors que canviïn la narrativa d'aterratge suau, és probable que els mercats es recuperin de qualsevol indici de debilitat, en la línia que hem vist durant els mesos d'agost i setembre. La decisió de la Fed, en suma, inaugura una fase que ha beneficiat històricament els preus dels actius financers, tant de renda fixa com de renda variable.

Aquest pòdcast està locutat amb l'ajuda d'eines d'intel·ligència artificial.