26/02/2024
La gran protagonista de la setmana, sense dubte, va ser l'empresa Nvidia que, una vegada més, va superar àmpliament les expectatives del consens i va tornar a demostrar que es manté com el gran exponent mundial de la IA. La capitalització borsària d'Nvidia ha augmentat en més de 700.000 milions de dòlars des de l'inici de 2024, cosa que eleva la seva valoració a gairebé dos bilions de dòlars.
Així doncs, les bones notícies empresarials van tornar a impulsar els índexs borsaris estatunidencs a nous màxims històrics, després de la pausa de la setmana anterior. L'índex S&P va tancar a prop dels 5.100 punts, ja que, ara mateix, ningú no es pot permetre el luxe de perdre's la festa de la IA. La part negativa, per descomptat, és que l'amplitud del moviment continua limitant-se a un grapat de grans companyies tecnològiques. La pressió perquè els gestors de fons se sumin a la inèrcia alcista dels Set Magnífics és cada vegada més gran i la inutilitat de les posicions curtes en aquest grup d'accions ha fet que el seu meteòric repunt no hagi anat acompanyat d'un augment de les apostes baixistes. De fet, el percentatge d'accions en préstec d'aquest grup de companyies es limita a l'1% del total, els seus nivells més baixos des de l'any 2015. Mentrestant, menys del 70% de les accions del mercat estatunidenc van tancar amb alces aquesta setmana, encara que l'S&P 500 va tancar amb pujades setmanals de l'1,7%.
A Europa, l'optimisme inversor es va veure impulsat per uns millors indicadors avançats i les borses van tancar amb pujades superiors al 2% de mitjana, superiors en els mercats de la perifèria. L'índex Eurostoxx 50 va tancar marcant nous màxims des de l'any 2001, mentre que l'Stoxx 600 va poder superar per fi els seus anteriors màxims històrics de gener de 2022. Els sectors de consum discrecional, industrial i financer es van alçar amb el podi borsari europeu, mentre que les empreses de consum estable i energia van mostrar debilitat en el còmput setmanal.
Mereix una menció especial l'acompliment del mercat japonès, malgrat haver restat tancat per festiu en la sessió de divendres: després de gairebé 9.000 sessions borsàries, l'índex Nikkei 225 va aconseguir superar els seus anteriors màxims històrics, que es remuntaven al mes de desembre de 1989. En els últims 12 mesos, l'índex japonès ha experimentat una revaloració del 44%, gràcies a l'expectativa que el país pot estar per fi sortint de la seva espiral deflacionista i de les millores en el govern corporatiu de les seves empreses.
En el pla macroeconòmic, l'increment de la incertesa sobre la inflació fa que les pròximes xifres de preus generin molta expectació. En aquest sentit, les xifres preliminars de l'IPC de febrer a la zona euro i el deflactor del consum privat de gener als Estats Units, seran les cites fonamentals de la setmana. També rebrem les dades d'ingressos i despeses personals de gener, que haurien de mostrar una significativa fortalesa en els ingressos i més estabilitat en les despeses, després dels excessos de consum propis de la temporada nadalenca i un mal temps generalitzat que va mantenir la gent a casa seva. Mentrestant, l'ISM manufacturer sembla que s'acosta a la cota dels 50,0 punts, després de passar 15 mesos consecutius en territori contractor. A Europa, és probable que la inflació torni a donar lectures positives, després de la relativa sorpresa alcista del mes anterior. Tots els components, excepte l'energia, haurien de contribuir a aquesta desinflació general, i els serveis es desacceleraran per primera vegada en tres mesos. El BCE, tanmateix, continuarà insistint que necessita més evidència de moderació dels preus abans d'iniciar el seu procés de flexibilització monetària.
Mentrestant, tenim els índexs borsaris en màxims històrics i amb una elevada sobrecompra tècnica, que augmenta el risc de correccions en el curt termini. No obstant això, és probable que aquestes correccions tornin a ser comprades pels inversors, sempre que no canviï l'actual narrativa d'aterratge econòmic suau i que es mantingui l'auge inversor relacionat amb la IA, la qual cosa esperem. Mantenim, per tant, el nostre posicionament favorable als actius de renda fixa i renda variable una setmana més.
Un factor de risc addicional se sumarà a l'escenari general en els pròxims dies: si els líders demòcrates i republicans no es poden posar d'acord, l'1 de març començarà un tancament parcial del govern estatunidenc, que podria estendre's addicionalment a partir del 8 de març. En aquest sentit, convé recordar que l'agència Moody's, l'única important que encara manté una qualificació AAA per al deute sobirà americà, va col·locar els Estats Units sota vigilància creditícia negativa la tardor passada, en part a causa de la intensa polarització política. Encara que un tancament de l'administració podria tenir un impacte negatiu a curt termini en l'economia estatunidenca, seria molt més important la pèrdua de la qualificació de Moody’s, que podria elevar el cost de finançament del Tresor i frenar el creixement econòmic del país.