La tecnologia segueix acaparant totes les mirades a les borses, a la meitat d'una forta rotació sectorial
29/07/2024
Deixem enrere una setmana força mixta per a les borses mundials, on els índexs nord-americans van evolucionar amb més debilitat davant dels del Vell Continent. En efecte, Wall Street no va ser capaç de sobreposar-se a una setmana plena de resultats empresarials. En determinats casos decebedors i que li van complicar la vida a uns títols que cotitzen amb unes valoracions exigents. De la mateixa manera, el característic patró estacional de repunts de volatilitat sembla haver arribat ja. En les últimes tres sessions de la setmana passada, l'índex VIX va repuntar més d'un 20% fins a nivells superiors als 18 punts. La rotació sectorial en curs i un flux de notícies menys constructiu respecte a la campanya de resultats empresarials, està servint perquè els operadors afinin els preus de les opcions.
Va tornar a ser notícia la caiguda de les grans tecnològiques durant la setmana, llastades per l'enlairament de la corba als EUA i també per alguns resultats empresarials que van ser mal rebuts a Wall Street, com els d'Alphabet o Tesla. La setmana que arrenca estarà marcada també per importants resultats empresarials de les grans, i és molt probable que mostrin encara fortalesa, tot i que les altes expectatives generades durant els últims mesos podrien ser el seu principal taló d'Aquil·les.
Les caigudes en el sector de la Tecnologia, inclosa Nvidia, es van produir malgrat les notícies que apunten a què la companyia podria evitar una vegada més les noves restriccions imposades per l'Administració als EUA EUA per a la venda de productes a la Xina. Un altre dels valors que va baixar amb força durant la setmana va ser TSMC, que es va veure arrossegat pel comportament del sector de la Tecnologia en l'àmbit global, i també per l'impacte del tifó Gaemi, que va mantenir la borsa de Taipei dos dies tancada.
Pel que fa a la campanya de presentació de resultats empresarials als Estats Units, han publicat fins ara poc més del 30% de les companyies de l'S&P-500, i el percentatge de sorpreses positives es manté per sobre de la mitjana històrica a BPA (74,2% versus 73,3% de mitjana) i molt per sota de la mitjana històrica en ingressos (46,2% versus 54,2% de mitjana). El consens està estimant ara un increment de BPA del 10,5% a/a, 1 pp més del que s'estimava a l'inici de la campanya. Tanmateix, l'acollida dels resultats no està sent molt positiva, per la decepció en resultats rellevants entre les grans tecnològiques i també en el consum. Les decepcions en els resultats d'Alphabet o Tesla van contribuir a la caiguda del sector tecnològic, que estarà pendent la setmana que ve de resultats molt rellevants, com els d'AMD i Microsoft, Meta, Apple, Intel i Amazon. Meta també podria ser protagonista durant la setmana, en enfrontar-se a la seva primera multa a la UE, que acusa la companyia d'abús de posició dominant en el mercat d'anuncis classificats en vincular Facebook Marketplace a la seva xarxa social.
Tesla va superar les expectatives en ingressos i va millorar en l'interanual les dades del segon trimestre de 2023, tot i que el benefici va caure un 45% i el marge de beneficis va passar de l'11% que va registrar durant el segon trimestre de 2023 al 5,8% durant el segon trimestre de 2024 i cap de les dues figures va aconseguir les expectatives dels analistes. A més, Tesla va endarrerir la presentació del Robotaxi a l'octubre. Per part seva, Alphabet, va sorprendre a l'alça amb els seus resultats, amb un increment en el benefici net del 28,6% a/a, gràcies fonamentalment al seu negoci en el núvol i a l'increment dels ingressos en publicitat de l'11%. Tanmateix, els resultats d'Alphabet van ser recollits amb preocupació, perquè els ingressos del negoci en el núvol van decebre i van mostrar debilitat davant els seus competidors (els principals són Microsoft i Amazon). Alphabet, a més, va demanar paciència als inversors perquè les seves inversions en IA tinguin més impacte positiu en els seus comptes.
El sector consum també va portar algunes decepcions que, tanmateix, s'estan compensant en bona part per l'expectativa de properes retallades de tipus per part de la Fed i per algunes dades econòmiques que continuen mostrant resiliència. Van destacar les decepcions en Visa, Whirpool, Pool Corporation i American Airlines, que va retallar la seva orientació o en Ford Motor, que va patir després de presentar uns resultats pitjors dels esperats, que va atribuir a l'augment dels costos de reparació en garantia. En sentit positiu també van destacar algunes companyies, com Harley Davison o IBM, que va registrar una millora en el negoci d'IA.
Respecte a la campanya de presentació de resultats empresarials del Vell Continent, han publicat fins ara poc menys del 20% de les companyies de l'EuroSTOXX, i el percentatge de sorpreses positives es col·loca per sota de la mitjana històrica a BPA (47,4% versus 56,6% de mitjana) i en ingressos (40,4% versus 52,1% de mitjana). El consens està estimant ara un increment de BPA del 15,95% a/a, 1 pp més del que s'estimava a l'inici de la campanya. Aquest és l'increment interanual més alt des del tercer trimestre de 2022 i la primera variació positiva des del primer trimestre de 2023.
Des que va començar la campanya, han destacat les sorpreses negatives en el sector Luxe (LVMH o Kering, que va anunciar un profit warning), que és a més un dels més castigats durant els últims mesos, per la moderació del creixement econòmic a la Xina i per la por de resultar danyat en una guerra comercial. Nestlé va retallar les seves perspectives de vendes per a l'any, amb dificultats per compensar els menors augments de preus amb més volums. Stellantis també va caure en enfonsar-se els seus beneficis durant el primer semestre. En aquesta mateixa línia, va destacar en negatiu Mercedes Benz Group, perquè van caure bruscament les vendes de vehicles elèctrics i es va debilitar la demanda a la Xina.
En el sector de la tecnologia i dels semiconductors, llastat en part per les males notícies procedents d'EUA, va destacar en negatiu també BE Semiconductor Industries, que va anunciar que les comandes del segon trimestre van estar per sota del que havien estimat els analistes.
En sentit positiu, van destacar Roche Holding, que va pujar en elevar la seva previsió de beneficis per al 2024, amb nous fàrmacs com Vabysmo per a malalties oculars que va impulsar els ingressos de l'últim trimestre i el primer semestre de l'any, o Sanofi, que també va pujar en elevar la seva previsió de beneficis per a l'any.
A curt termini, la clau per a l'evolució dels mercats i per a la renda variable en particular seguirà estant en el sector de la tecnologia, que després d'acumular un comportament molt positiu, podria seguir digerint els forts avenços anuals davant la important rotació sectorial en curs i unes valoracions molt elevades. Veurem fins a quin punt els operadors ajusten les seves expectatives a curt termini. En qualsevol cas, l'escenari segueix sent favorable tant per a la renda fixa com per a la renda variable: malgrat que determinats resultats no han satisfet els inversors, hem de recordar que els creixements de beneficis en agregat són robustos. La flexibilització de les polítiques monetàries actuarà com un important catalitzador a mitjà termini, en un entorn d'ajust suau del creixement econòmic.
Mantenim, per tant, el nostre posicionament constructiu sense canvis una setmana més, amb l'expectativa que es continuarà desplegant el nostre escenari d'aterratge econòmic suau, que afavorirà la bona evolució dels preus tant de la renda variable com, sobretot, de la renda fixa.