L'optimisme del mercat continua creixent, però persisteixen certs riscos que no podem obviar
30/09/2024
L'optimisme inversor va fer un pas de gegant la setmana passada, en irrompre la Xina amb un ampli paquet d'estímuls, que va canviar completament la dinàmica del mercat, sobretot pel que fa a les borses asiàtiques i europees. El paquet anunciat comprèn no només mesures per donar suport a un sector immobiliari molt castigat, sinó que també es van anunciar mesures d'índole fiscal per ajudar els consumidors, tot i que falten detalls per poder valorar-les adequadament.
Encara que no són pocs els analistes que consideren que el paquet de mesures anunciat podria ser insuficient, és evident que els esforços concertats de les autoritats durant la setmana passada indiquen que la Xina es comença a prendre seriosament la resolució dels seus problemes estructurals, i que els dirigents del país no passen per alt la urgència d'una resposta política.
Per tant, la clau no rau tant en el que la Xina va anunciar, com en el que pugui venir a continuació. En aquest front, diferents informacions apunten a la creixent possibilitat que s'aprovi una emissió extraordinària de deute, que es podria destinar a mesures per estimular el consum i d'altres per donar suport als governs locals. Aquestes mesures, òbviament, podrien tenir importants efectes sobre el creixement del país el 2025.
Dos factors més van impulsar l'eufòria inversora durant la setmana passada. D'una banda, les dades macroeconòmiques publicades als Estats Units van continuar reforçant la narrativa d'aterratge econòmic suau, en no detectar senyals que apuntin a una contracció brusca de l'activitat econòmica.
L'altre impulsor de l'optimisme va arribar amb la presentació de resultats per part de l'empresa Micron Technology, que va superar àmpliament les expectatives de consens i va oferir unes previsions d'ingressos i beneficis que van permetre recuperar la confiança inversora en la demanda de xips relacionada amb la intel·ligència artificial.
Així les coses, el moviment d'apetit al risc es va estendre per multitud de classes d'actiu i va beneficiar les borses mundials, les primeres matèries, incloent-hi l'or, el crèdit corporatiu, els sectors cíclics o les criptodivises. Gairebé tots els actius financers van participar de la festa.
En els mercats emergents, la borsa xinesa va tancar la seva millor setmana des de l'any 2008 i els seus índexs més representatius han pujat ni més ni menys que un 25% en només cinc sessions. Els mercats emergents asiàtics van acabar la setmana amb alces superiors al 9%, mentre que les borses llatinoamericanes també es van beneficiar del fort repunt en els preus de les primeres matèries.
Tanmateix, la intensa recuperació de les últimes setmanes ha deixat molts índexs en zona de sobrecompra tècnica, molt evident en el cas dels mercats asiàtics, fet que suposa també una crida a la cautela.
A curt termini, ens enfrontem a tres riscos que podrien obstaculitzar la trajectòria dels mercats borsaris mundials. El primer té a veure amb unes eleccions presidencials americanes que estan a poc més d'un mes de distància i que són especialment incertes. El risc polític, per tant, es mantindrà en nivells molt elevats les setmanes vinents.
El risc geopolític també s'ha intensificat al Pròxim Orient i, després de la mort del líder d'Hezbollah a mans d'Israel, no és en absolut descartable una escalada addicional del conflicte. Finalment, les dades macroeconòmiques són volàtils per naturalesa i qualsevol publicació que debiliti la narrativa de l'aterratge econòmic suau també tindrà implicacions negatives per als mercats, com vam veure durant els primers dies dels mesos d'agost i setembre.
Dit això, continuem convençuts que la Fed tindrà èxit en el seu mandat dual i mantindrà l'estabilitat dels preus i l'activitat econòmica als Estats Units. Això implica que qualsevol retrocés en els preus de les accions serà interpretat com a oportunitat de compra pels inversors i que, a mitjà termini, la tendència alcista de la renda variable podrà continuar