Un inici d'any desafiador
13/01/2025
El començament del 2025 ha deixat clar que les economies globals afronten un entorn ple de contrastos i complexitats. Mentre alguns països mostren senyals de resiliència, d'altres lluiten per recuperar el creixement i controlar les pressions inflacionistes. Aquest panorama divergent ofereix tant oportunitats com riscos significatius per als inversors i planteja preguntes crucials sobre la direcció de l'economia mundial.
Als Estats Units, les dades econòmiques recents han reforçat la narrativa d'una economia robusta. L'informe de treball de desembre va superar àmpliament les expectatives, amb la creació de 256.000 nous llocs de treball i una taxa de desocupació que va baixar al 4,1%. Aquestes xifres subratllen la fortalesa del mercat laboral, encara que també generen preocupació entre els inversors, que interpreten aquests resultats com un obstacle per a un possible relaxament en la política monetària de la Reserva Federal.
El dòlar va continuar en tendència a l'alça, impulsat per diferencials de tipus d'interès reals favorables davant altres economies desenvolupades. Aquest enfortiment no només reflecteix confiança en l'economia estatunidenca, sinó també les expectatives que la Reserva Federal mantindrà una postura restrictiva durant gran part del 2025. Encara que s'espera una única retallada de taxes al juny, aquesta dependrà de l'evolució de les dades, i les condicions actuals no suggereixen un canvi ràpid cap a una política monetària més flexible.
En l'àmbit polític, l'administració Trump ha tornat a generar incertesa. Les declaracions sobre la implementació d'aranzels generalitzats, incloent-hi productes crítics en les cadenes de subministrament globals, han incrementat la volatilitat en els mercats globals. A més, Trump va insinuar accions unilaterals per reforçar la presència econòmica dels Estats Units al Canadà i altres regions, cosa que va provocar crítiques per part dels aliats i els competidors. En l'àmbit energètic, l'administració ha prioritzat la producció de petroli i gas, una decisió que podria intensificar les tensions amb els països més enfocats en la transició energètica.
A Europa, el panorama econòmic continua sent menys esperançador. L'economia de la zona euro va tancar el 2024 amb un creixement trimestral del 0,1%, reflectint una desacceleració persistent en el sector manufacturer. Alemanya, en particular, s'enfronta a caigudes sostingudes en les comandes industrials, encara que la producció va registrar un repunt lleuger al novembre.
Pel que fa a la inflació, l'índex general va pujar al 2,4% interanual al desembre, impulsat principalment per un augment en els preus energètics. Tanmateix, la inflació subjacent es va mantenir estable en el 2,7%. Aquest equilibri entre inflació general i subjacent reforça les expectatives del fet que el Banc Central Europeu continuarà retallant taxes gradualment durant el 2025. La taxa de dipòsit podria arribar al 2,5% al març, tot i que qualsevol moviment posterior dependrà de l'evolució de les dades econòmiques.
La Xina, la segona economia del món, fa cara a un entorn econòmic complicat. La inflació al consumidor va ser amb prou feines del 0,1% interanual al desembre, mentre que els preus al productor van continuar en terreny negatiu, amb una caiguda del 2,3% interanual. Aquestes dades reflecteixen les pressions deflacionistes que afecten el gegant asiàtic, fins i tot quan el banc central ha adoptat polítiques monetàries més laxes per estimular l'activitat.
El iuan també està sota pressió, atès que s'està devaluant a nivells mínims davant el dòlar. Això limita la capacitat del banc central per reduir els tipus d'interès, ja que un iuan més feble podria intensificar les sortides de capital i soscavar la confiança dels inversors. Malgrat aquests desafiaments, s'estima que el PIB del quart trimestre podria créixer un 5,0% interanual, impulsat per exportacions moderades i una lleugera recuperació en la producció industrial.
Finalment, el Japó va començar el 2025 amb un optimisme relatiu, gràcies a un creixement econòmic impulsat pel consum intern i un augment salarial del 5%, el més alt en tres dècades. Amb tot, el Banc del Japó s'enfronta a un dilema en la seva política monetària. Encara que s'espera que elevi els tipus al març i a l'octubre, les incerteses relacionades amb les polítiques comercials dels Estats Units i les tensions polítiques internes podrien influir en les seves decisions.
L'inici del 2025 ha deixat clar que les economies globals afronten reptes divergents. Mentre els Estats Units i el Japó mostren resiliència econòmica, Europa i la Xina lluiten per mantenir el creixement i fer cara a pressions inflacionistes i deflacionistes, respectivament. Per als inversors, el panorama global ofereix tant riscos com oportunitats. La clau per navegar en aquest entorn serà mantenir una perspectiva disciplinada, diversificar de manera adequada i monitorar de prop les tendències econòmiques i polítiques que podrien influir en els mercats en els pròxims mesos.