Donald Trump: Día Uno
Álvaro Manteca, responsable d'estratègia d'inversió de Banca Privada de BBVA.
Podcast Module
20/01/2025

Donald Trump: Día Uno

Álvaro Manteca, responsable d'Estratègia de Banca Privada de BBVA, ens porta l'anàlisi econòmica de la setmana
00.00
05:14

20/01/2025

La presidencia de Donald Trump comienza oficialmente este lunes 20 de enero, marcando el inicio de un capítulo que promete ser tan disruptivo como su primer mandato. A diferència del 2016, quan la seva victòria va ser una sorpresa, aquesta vegada l'equip de Trump arriba preparat per posar-se en marxa des del primer moment, amb un paquet de més de 100 ordres executives a punt per ser signades immediatament. Aquestes mesures comprenen àrees clau com el comerç, la immigració, l'energia i la desregulació, i prometen sacsejar els mercats globals.

L'enfocament de Trump durant el "Dia u" està dissenyat per desmantellar moltes de les polítiques implementades pel seu predecessor, Joe Biden, i reinstaurar diverses mesures de la seva primera administració. Tanmateix, la naturalesa impredictible de les seves decisions genera incertesa significativa, ja que encara no queda clar quantes d'aquestes ordres s'implementaran immediatament ni de quina manera.

Per exemple, en l'àmbit comercial, Trump ha promès imposar un aranzel del 25% a tots els productes importats del Canadà i Mèxic. Això seria un senyal agressiu que pretén utilitzar els aranzels com a eina de negociació per aconseguir un "gran acord" que redissenyi el sistema de comerç internacional. No obstant això, també s'especula que aquestes tarifes podrien ser temporals i ajustar-se un cop s'assoleixin acords bilaterals.

Pel que fa a la política fiscal, el nominat a secretari del Tresor, Scott Bessent, ha emfatitzat la importància d'estendre les retallades d'impostos del 2017 com a part central de la política econòmica de Trump. Tanmateix, el seu testimoni davant el Comitè de Finances del Senat va oferir pocs detalls sobre com es gestionarà el dèficit fiscal creixent, que ja és una preocupació crítica. Encara que Bessent ha promès mantenir programes clau com la Seguretat Social i Medicare, la seva falta de claredat sobre altres àrees de despesa deixa dubtes sobre la sostenibilitat de les finances públiques en l'economia més important del planeta.

La desregulació serà un dels eixos centrals de l'agenda de Trump des del primer dia, amb mesures que cerquen reduir la càrrega normativa sobre sectors clau de l'economia. En energia, s'espera una relaxació de les regulacions mediambientals, amb un enfocament prioritari en l'extracció de petroli i gas, així com una reducció del suport a les energies renovables. En el sector financer, es podrien reduir encara més les restriccions de la Llei Dodd-Frank, la qual cosa donaria als bancs més marge per operar, encara que amb riscos potencials per a l'estabilitat. En automoció, l'eliminació d'estàndards d'eficiència de combustible beneficiaria els fabricants tradicionals. Aquestes iniciatives tenen com a objectiu incentivar la inversió empresarial i reduir costos, encara que podrien generar controvèrsies sobre la seva sostenibilitat a llarg termini i les seves implicacions mediambientals.

La política migratòria serà un altre dels pilars clau de l'agenda de Trump, amb un enfocament en la restricció de l'entrada d'immigrants i la implementació de mesures més estrictes a les fronteres. Entre les primeres accions s'espera el restabliment del veto migratori per a ciutadans de determinats països, que havia estat revertit per l'administració Biden. A més, s'anticipen iniciatives per reforçar la seguretat a la frontera sud, que podrien incloure la reactivació de projectes com la construcció del mur fronterer i un augment en les deportacions d'immigrants indocumentats. Aquestes polítiques cerquen reduir l'oferta de mà d'obra estrangera, cosa que podria generar tensions en sectors econòmics clau com l'agricultura, la construcció i els serveis, altament dependents de treballadors migrants. Encara que aquestes mesures podrien trobar resistència legal i política, representen un retorn a les prioritats del seu primer mandat, centrades a restringir la immigració com una estratègia per protegir les feines nacionals.

Com podem apreciar, l'impacte d'aquestes polítiques en els mercats financers podria ser significatiu. Els sectors més exposats al comerç, com la manufactura i la tecnologia, fan front a riscos importants si els aranzels s'implementen ràpidament. A més, el mercat laboral es podria veure afectat per les restriccions migratòries. Finalment, algunes d'aquestes mesures, sobretot les referents a la imposició d'aranzels, tindrien un efecte inflacionista immediat.

En definitiva, el "Dia u" de Donald Trump promet marcar un canvi de rumb en la política nord-americana i internacional. Mentre els mercats financers intenten digerir la magnitud d'aquestes polítiques, la clau resideix en com s'implementin i com s'ajustin en els pròxims mesos. Per als inversors, aquest entorn presenta tant riscos significatius com oportunitats estratègiques, en un context d'alta volatilitat i incertesa.

Aquest pòdcast està locutat amb l'ajuda d'eines d'intel·ligència artificial.