Butlletí fiscal novembre 2023

Índex

Novembre 2023

En l'àmbit de la fiscalitat patrimonial, acabem l'any amb un protagonista que ja ho va ser a finals del passat: l'impost temporal de solidaritat de les grans fortunes.

Tal com deuen recordar, va ser a finals de l'any 2022 quan es va aprovar aquest impost, marcat per la seva possible inconstitucionalitat, cosa que va portar a les comunitats autònomes de Madrid, Andalusia, Galícia i Múrcia a interposar-hi recursos d'inconstitucionalitat, a més de les impugnacions fetes pels contribuents a les declaracions presentades el mes de juliol amb la seva corresponent sol·licitud d'ingressos indeguts.

El recurs presentat per la Comunitat de Madrid ha estat resolt de forma ràpida pel Tribunal Constitucional en la seva sentència del 7 de novembre passat, en què declara la constitucionalitat de l'impost, un aspecte que, al marge de les possibles valoracions que pugui tenir, podria dur a instàncies jurisdiccionals en l'àmbit de la Unió Europea.

Així mateix, també volem fer referència a les modificacions produïdes en matèria de tributs cedits en algunes comunitats autònomes des de les passades eleccions autonòmiques fins a la data, que han suposat la incorporació de noves comunitats al “club” de les que tenen bonificat l'impost sobre successions i donacions, així com alguna que ha eliminat la tributació per l'impost sobre el patrimoni.

Finalment, cal no oblidar que, ateses les dates en què ens trobem, és el moment d'identificar les alternatives que ofereix la legislació vigent que podrien contribuir a millorar la tributació per l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

En relació amb aquestes, com sempre, cal recordar la importància de les regles d'integració i compensació de rendes, que ens podrien permetre aprofitar fiscalment les pèrdues generades durant l'exercici, tant materialitzades com no, així com les que puguem tenir pendents d'exercicis anteriors. Tanmateix, en l'àmbit dels impostos sobre el patrimoni i de solidaritat de les grans fortunes, per bé que encara es podrien materialitzar certes actuacions per optimitzar la seva tributació, el fet cert és que ja s'haurien d'haver identificat al principi de l'exercici per implementar-les durant aquest.

Jesús Muñoz García

Director de Planificació Patrimonial

Banca Privada de BBVA

Entrem en la recta final de l'any, moment clau per identificar les alternatives d'optimització que podrien contribuir a millorar la tributació per l'impost sobre la renda de les persones físiques corresponent a l'exercici 2023.

Com a novetats més rellevants, cal destacar: la pràctica desfiscalització de l'impost sobre successions i donacions a les Balears i les Canàries en les transmissions a favor de familiars de grau més pròxim, així com l'eliminació de l'impost sobre el patrimoni a Extremadura.

El Reial decret llei 5/2023 incorpora dues noves deduccions en l'IRPF amb l'objectiu de promoure l'adquisició de vehicles elèctrics. Així mateix, estableix en l'impost sobre societats un incentiu fiscal destinat a promoure les instal·lacions de recàrrega.
La Llei 12/2023, pel dret a l'habitatge, incorpora modificacions fiscals d'interès per a la gestió del patrimoni immobiliari, com ara els canvis en la reducció aplicable sobre el rendiment del capital immobiliari o l'habilitació als ajuntaments per incrementar l'IBI dels habitatges buits.
Tot seguit, comentem una recent resolució del Tribunal Economicoadministratiu Central i dues sentències del Tribunal Suprem en relació amb l'aplicació dels beneficis fiscals en la donació d'accions o participacions d'empreses de caràcter familiar.

El passat 7 de novembre, el Tribunal Constitucional va emetre una nota de premsa, a través de la qual informava que el ple del Tribunal havia desestimat el recurs d'inconstitucionalitat interposat pel Govern de la Comunitat de Madrid contra l'impost de solidaritat de les grans fortunes.
Cal tenir en compte:

El contingut d'aquesta secció és merament informatiu i no pressuposa assessorament fiscal o jurídic.